Babeczki – Zdrowe, przeciwzapalne, kokosowo-batatowe z imbirem, cynamonem i syropem klonowym.


Na wstępie inne ciekawe artykuły:
loading...
loading...

Niemal wszyscy kochamy babeczki, dlatego z taką przyjemnością pragnę przedstawić ciekawy przepis, jaki znalazłem w odmętach internetów. 🙂

Są to pyszne, pełne antyoksydantów, działające przeciwzapalnie babeczki. W tym przypadku nie będziesz żałował pustych kalorii ani skaczącego cukru. To samo zdrowie 🙂

Jako główny składniki muffinek figurują słodkie ziemniaki, które są niesamowicie korzystne dla zdrowia. Ich miąższ jest bogaty w betakaroten wyłapujący wolne rodniki, zatem na pierwszym miejscu pojawia się działanie przeciwko uszkodzeniom, np. DNA i przeciwko mutacjom nowotworowym.

Dodatkowo, słodkie ziemniaki (bataty) mają dużą zawartość innych substancji odżywczych i zapobiegają ostrym oraz przewlekłym stanom zapalnym. W wyniku tego w dalszej perspektywie również przewlekłym chorobom i odległym skutkom ubocznym.

Zdrowe, przeciwzapalne, kokosowo-batatowe babeczki z imbirem, cynamonem i syropem klonowym – PRZEPIS.

Składniki:

  • 1 nieduży słodki ziemniak, pieczony
  • 3/4 kubka mleka kokosowego, organic bio, puszka
  • 3 jajka, eko, bio, organic
  • 1 kubek mąki z brązowego ryżu, organic
  • 1/4 kubka mąki kokosowej, organic
  • 1/2 kubka syropu klonowego, organic
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1/8 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, organic

Sposób przyrządzenia:


O czym jeszcze piszą:
loading...
loading...


Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Naoliw foremki do babeczek. Piecz batata na środkowym poziomie przez godzinę.

Po wszystkim ostudź ziemniaka, następnie obierz. Możesz wyrzucić skórkę albo zjeść – jest bardzo wartościowa.

Połącz: batata, syrop klonowy, mleko kokosowe, oliwę i wymieszaj wszystko w misce, aż uzyskasz jednorodną strukturę. Suche składniki (przyprawy) wymieszaj dokładnie w osobnej misce i dopiero wtedy połącz wszystko razem.

Foremki na babeczki wypełnij masą do 2/3 wysokości i piecz na środkowym poziomie przez 30-35 minut (temperatura 200 stopni). To wszystko!

Ciesz się i dziel z bliskimi tymi wspaniałymi, zdrowymi muffinkami. 🙂


Dziękuję za przeczytanie. Zapraszam do skorzystania z innych ciekawych informacji o Zdrowym Odżywianiu lub Medycynie Naturalnej. Do Twojej dyspozycji jest również dział Zdrowie i Uroda (Kosmetyki Naturalne) i Odchudzanie.

źródło

Dodaj w komentarzu na dole swoje przemyślenia i pytania. Znajdziesz tam również listę podobnych wpisów.
Polub nas i udostępnij na facebooku, twitterze, pinterest i google+.

Różne ciekawostki:
loading...

5 przemyśleń nt. „Babeczki – Zdrowe, przeciwzapalne, kokosowo-batatowe z imbirem, cynamonem i syropem klonowym.”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge