Woda imbirowa przeciwko migrenom, zgadze oraz bólom mięśni i stawów.

Imbir był opisywany już w chińskich i indyjskich starożytnych księgach. Ceniono go na przestrzeni tysiącleci za jego właściwości kulinarne i lecznicze. Woda imbirowa jest kapitalnym sposobem wykorzystania jego zalet.

Imbir jest bogaty w potas i mangan, które są bardzo ważnymi minerałami dla działania serca. Mangan wzmacnia odporność na choroby i chroni ściany naczyń krwionośnych. Imbir zawiera również sporo krzemu. Wspomaga on zdrowie skóry, włosów, zębów i paznokci. Witaminy A, C, E oraz B, tak jak magnez, fosfor, sód, żelazo, cynk, wapń i beta-karoten razem składają się na bogactwo imbiru. Woda imbirowa jest płynną mieszaniną wszystkich tych składników.

Badania opublikowane w Journal of Natural Products dowodzą, że ekstrakt z surowego imbiru (woda imbirowa) może zapobiegać zapaleniu stawów.

Poźniejsze prace wydrukowane przed Phytotherapy Research wskazują łagodzi ból neuropatyczny u szczurów. Imbir ma również udowodnione naukowo właściwości przeciwmigrenowe w przypadku, kiedy jest zażywany regularnie.

Woda imbirowa do leczenia migreny zgagi oraz bólów stawów i mięśni – przepis

Składniki:

  • 3-5 cm świeżego korzenia imbiru
  • 3 szklanki wody
  • pół cytryny
  • surowy miód (witarianie nieakceptujący miodu NIE 🙂 )

Przygotowanie:

  • Zetrzyj ładnie imbir.
  • Dodaj 2-3 szklanki wody i wyciśnij cytrynę.
  • Dodaj surowy miód (witarianie nieakceptujący miodu NIE 🙂 ).

Po odstaniu przecedź i wypij w ciągu dnia.


Dziękuję za Twoją obecność. Poczytaj także podobne wpisy, które znajdziesz wypunktowane pod wpisem.

Znajdziesz tutaj wiele ciekawych artykułów o medycynie naturalnej, naturalnych kosmetykach lub zdrowych sposobach na odchudzanie. Zapraszam!

źródło


loading...
Wpisy mają na celu jedynie przedstawienie pewnego schematu. Proszę zwracać uwagę na źródło i indywidualnie rozpatrywać rzetelność informacji. Wszelkie działania oraz decyzje należy konsultować osobiście z własnym lekarzem lub duchownym. Nie ponosimy odpowiedzialności za poczynione przez czytelników kroki.

10 thoughts on “Woda imbirowa przeciwko migrenom, zgadze oraz bólom mięśni i stawów.”

  1. Przecedź?
    Można wypić z imbirem, a cytrynę również ze skórką zetrzeć lub najlepiej w malakserze wszystko razem zmiksować, dodać miód.
    Samo zdrowie!

  2. Podobno witaminy i te różne skarby nie lubią kontaktu z metalem. Jak robisz wywar, weź garnek emaliowany, jeśli kroisz – lepiej nożem ceramicznym. Tarki bywają plastikowe, chociaż nie wiem, czy do imbiru się nadają (mam tylko zwykłą, metalową). Natomiast malakser albo blender najczęściej mają noże metalowe, może są z ceramicznymi, nie wiem. Dobrze byłoby wiedzieć wreszcie na czym to polega, co zrobić, żeby nie zniszczyć całego dobra przed spożyciem. ?

    1. Z tego tekstu rozumiem, że zalewamy wodą zimną, ale ja robię napar zalewając taką porcję imbiru ‚prawie wrzątkiem’ tzn. wodą o temp ok. 85 st.
      Po wyschnięciu dodaję pół cytryny i dwie łyżki od zupy miodu. I przewlekłe zapalenie zatok ustąpiło. A żadne acc i inne sinuprety nie dawaly rady. Tylko się człowiek męczył całymi latami i kupę forsy wydawał na leki… Ale tonjuz przeszłość 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.