Warzywa i owoce – REAKTYWACJA – domowa uprawa – przepis jak wyhodować warzywa na parapecie?


loading...

Warzywa i owoce – REAKTYWACJA – domowa uprawa – przepis jak wyhodować warzywa na parapecie? 

Jesteś zwolennikiem naturalnie uprawianych warzyw, a przy okazji nie tolerujesz marnotrawienia pożywienia?

Ten artykuł jest właśnie dla Ciebie!

Prowadzenie warzywniaka we własnym domu, na własnym parapecie u wielu osób może budzić kontrowersje. Czynni zwolennicy tego sposobu pozyskiwania darów natury zgodnie twierdzą, że własna ekologiczna uprawa warzyw to nic bardziej prostszego, a przede wszystkim smacznego i zdrowego.

Warzywa i owoce – REAKTYWACJA – domowa uprawa – przepis jak wyhodować warzywa na parapecie?

Wśród grupy warzyw, które potrzebują najmniej naszej ingerencji, ponieważ do życia potrzebne im jest jedynie umiejscowienie w donicy z ziemią i systematyczne podlewanie wymienia się:

CZOSNEK, którego adaptacja polega na zanurzeniu jednego bądź kilku ząbków w wodzie lub na bezpośrednim umiejscowieniu ich w ziemi. W takich warunkach powinien wyrosnąć aromatyczny i smaczny szczypior.

CEBULĘ, którą należy umieścić w doniczce wypełnionej ziemią, kierując korzonki do dołu. Efektem takiej sadzonki będzie równie wyśmienity szczypiorek.

Do roślin warzywnych, które zanim będą cieszyły smakiem swoich konsumentów wymagają wcześniejszego leżakowania w wodzie, po to by wypuściły niezbędne korzonki, a w następstwie wsadzone do ziemi dały oczekiwany efekt zalicza się:

SAŁATĘ RZYMSKĄ, której reaktywacja polega na namoczeniu głąba do czasu wypuszczenia przez niego korzeni, a następnie na wsadzeniu go do donicy z ziemią i regularnym nawadnianiu. Tak dopieszczona roślina powinna nam odpłacić pięknymi, wyśmienitymi liśćmi.

IMBIR, SELER NACIOWY, CEBULĘ DYMKĘ, TRAWĘ CYTRYNOWĄ, POR, czyli warzywa, których nie należy „przemoczyć”. Ich struktura wymaga bowiem namaczania tylko przez jedną noc, a następnie na umiejscowieniu w donicy i zasypaniu ziemią. W przypadku imbiru warto pamiętać aby mniej więcej 1/5 korzenia pozostała odkryta.

BAZYLIĘ, której odtworzenie polega na odcięciu 3 lub 4 cm łodyżki wraz z listkami, a następnie na ulokowaniu ich w wodzie. Po uzyskaniu pożądanego rezultatu w postaci korzonków roślinę należy wsadzić do ziemi i cyklicznie podlewać. Dla uzyskania sporej jej ilości warto powielić czynność, wsadzając kilka łodyżek na raz obok siebie.


loading...

Warzywa i owoce – REAKTYWACJA – domowa uprawa – przepis jak wyhodować warzywa na parapecie?

Trzecią najbardziej absorbującą grupę odradzających się darów ziemi stanowią rośliny, które zwykły wyrastać w tropikalnych temperaturach ale przy należytej pielęgnacji i determinacji ze strony sadzącego ich uprawa może doczekać się wspaniałego finału również w naszym rodzimym klimacie. Do grupy tej zalicza się niewątpliwie:

AVOCADO, którego domowa hodowla może przebiegać dwojako. Pierwszy sposób polega na zawinięciu pestki w mokry papierowy ręcznik, a następnie na umiejscowieniu w osobnym naczyniu, dopilnowując aby ręczniki były cały czas wilgotne. W ten sposób w niedługim czasie powinny pojawić się pierwsze korzonki. Kolejno roślinę należy ulokować w ziemi, systematycznie nawadniać i oczekiwać efektu w postaci okazałego owocu. Drugi sposób, nieco bardziej skomplikowany polega na wbiciu w pestkę czterech wykałaczek, a następnie na umiejscowieniu jej w pojemniku z wodą, w ten sposób aby tylko 1/3 pestki była zanurzona w wodzie. Dalsze etapy są analogiczne do pierwszego sposobu i polegają na kontakcie z ziemią, regularnym podlewaniu i oczekiwaniu na zasobny owoc.

ANANAS, który jeśli wyrośnie może służyć jedynie jako dekoracja ale chociażby tylko dla tego efektu warto się pobawić. Jego odtworzenie polega na odcięciu owocu przeznaczonego do konsumpcji, pozostawiając niedużą ilość miąższu przy liściach. Kolejno na wbiciu wykałaczek w miejsca porostu listków, a następnie na umieszczeniu w naczyniu wypełnionym wodą. Wykałaczki należy umiejscowić w naczyniu opierając je na jego ściankach, a w wodzie moczyć tylko pozostałą część owocu. Tryb dalszego postępowania jest identyczny jak przy avocado i polega na zasadzeniu, podlewaniu i wyczekiwaniu pożądanego rezultatu.

POWODZENIA I SMACZNEGO!


Po inne ciekawe wpisy o Wykryto rakotwórczy herbicyd w Organicznej Żywności międzynarodowego koncernu Monsanto sięgnij TUTAJ.

źródło: krytykakulinarna.com


Wpisy mają na celu jedynie przedstawienie pewnego schematu. Proszę zwracać uwagę na źródło i indywidualnie rozpatrywać rzetelność informacji. Wszelkie działania oraz decyzje należy konsultować osobiście z własnym lekarzem lub duchownym. Nie ponosimy odpowiedzialności za poczynione przez czytelników kroki.
loading...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge