Marihuana inaczej? Oto 4 zaskakujące korzyści zdrowotne z picia soku!

Nie wiem, czy wiesz, że marihuana to warzywo? Tak, to prawda.

Liście i pąki konopi są bogate w substancje przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Zwie się je kannabidiole (CBD), a świadczy to o tym, że marihuana, konopia czy jakkolwiek ją nazywasz – należy do tzw. superfood (super-pokarmów, które są przepełnione cennymi substancjami).

Tak, to prawda. Możemy je wykorzystywać tak samo, jak spirulinę, młody jęczmień, nasiona chia, siemię lniane czy inne fantastyczne rośliny, którymi obdarzyła nas natura, abyśmy uczyli się żyć świadomie i zdrowo.

Czytaj dalej Marihuana inaczej? Oto 4 zaskakujące korzyści zdrowotne z picia soku!

Kelp – na problemy z tarczycą, nadwagę, anemię niedobory i nie tylko.

Kelp reguluje pracę tarczycy, pomaga schudnąć, a w dodatku powstrzymuje proces starzenia się skóry. Ten wodorost jest coraz bardziej popularny. Czy ma to swoje uzasadnienie?

Morszczyn pęcherzykowaty, czyli kelp, jest glonem pochodzącym z wybrzeży Oceanu Atlantyckiego, a także Bałtyku. W swoim składzie zawiera duże ilości jodu, który pomaga zwłaszcza osobom z chorobami tarczycy. Mimo to w codziennej diecie nie powinniśmy z nim szaleć.

Czytaj dalej Kelp – na problemy z tarczycą, nadwagę, anemię niedobory i nie tylko.

Pasta z kiszonych buraków – prosty przepis

Pasta z kiszonych buraków – prosty przepis

Od pewnego czasu jestem fanem zakwasu buraczanego. Sam zrobiłem sobie ich kilka, z czego jeden mi się zepsuł. Niektórzy piją go mimo wszystko. Jednak ja poszedłem tropem, że kiedy pojawia się pleśń to zakwas jest do wyrzucenia.

O zaletach i właściwościach zdrowotnych samego zakwasu napiszę w innym wpisie. Tutaj chcę zająć się tym, co po nim zostaje, czyli kiszonymi burakami. Mówi się, że można je wykorzystać, np. do sałatek. Ciekawą opcją jest również pasta z kiszonych buraków.

Czytaj dalej Pasta z kiszonych buraków – prosty przepis

Mleko Ryżowe w domu – pyszny, zdrowy przepis i wartości odżywcze

Mleko ryżowe (roślinne) jest niesamowitą alternatywą dla mleka zwierzęcego. Smakuje wręcz lepiej i ma wiele różnych korzyści zdrowotnych, które to są odbierane, np. krowiemu mleku.

Jak się okazuje – bez problemu możesz zrobić takie mleko ryżowe w domu. To jest bardzo proste. Potrzebujesz jedynie kilku kuchennych narzędzi, ryżu, wody i ewentualnie przypraw.

Czytaj dalej Mleko Ryżowe w domu – pyszny, zdrowy przepis i wartości odżywcze

Burak – warzywo, które naprawi wszystko w Twoim ciele!

Burak jest nieprawdopodobnie zdrowym warzywem. Ma wiele potencjalnie leczniczych właściwości i jest w stanie poradzić sobie z różnymi chorobami.

Antocyjaniny nadają im czerwony kolor i działają silnie antyrakowo.

Ponadto, burak zawiera betainę, która jest naturalnym związkiem przeciwzapalnym, wspiera zdrowie serca, zawiera ważne witaminy i minerały: B1, B2, B12, C, miedź, magnez, potas, żelazo, fosfor lub jod. Poprawia krążenie krwi, reguluje parametry biochemiczne i chroni pracę wątroby.

Czytaj dalej Burak – warzywo, które naprawi wszystko w Twoim ciele!

Kurczak uwaga! Tych części kurczaka nie powinny jeść zwłaszcza kobiety.

Uwaga kurczak! Tych części kurczaka nie powinny jeść zwłaszcza kobiety.

Poniżej przedstawiamy prawdziwą historię pewnej kobiety. Przeczytaj ją uważnie, może to uratować Ci życie.

Czytaj dalej Kurczak uwaga! Tych części kurczaka nie powinny jeść zwłaszcza kobiety.

Dieta na raka – 8 produktów profilaktycznych i wspomagających leczenie raka

Naukowo dowiedziono, że łatwiej zapobiegać rakowi niż go leczyć. Dieta na raka powinna opierać się na produktach nieprzetworzonych i naturalnych. Ważne jest również omijanie toksyn chemicznych dodawanych w procesie produkcji.

Przedstawiamy listę 8 pokarmów, które zarazem zapobiegają chorobie, jak i zwalczają komórki już istniejące. Zatem wprowadzenie ich do diety będzie dla Ciebie bardzo wartościowe pod wieloma względami.

Czytaj dalej Dieta na raka – 8 produktów profilaktycznych i wspomagających leczenie raka

GMO – Rosja wprowadza całkowity zakaz!

Rosyjski rząd zadecydował całkowicie zakazać użycia jakichkolwiek produktów GMO.

Rosja powiadomiła, że zmienia swoją politykę względem spółki Monsanto. Zakazała wszelkich genetycznie zmodyfikowanych składników we wszystkich artykułach, jakie można dostać na rynku.

„W miarę jak organizmy genetycznie modyfikowane stały się niepokojące, podjęliśmy decyzję, aby nie używać żadnego GMO w produkcji żywności” – ujawnił Wicepremier Arkadij Dworkowicz podczas międzynarodowej konferencji na temat biotechnologii.

Czytaj dalej GMO – Rosja wprowadza całkowity zakaz!

Chiński czosnek – może być trujący i niebezpieczny!

Chiński czosnek, który pojawił się masowo w naszych sklepach może mieć toksyczne właściwości. A to z powodu zawartości chemikaliów, antybiotyków, pleśni i grzybów.

Na dodatek, jest jednym z najczęściej przemycanych do Polski i dalej Europy produktów. Stoi tuż obok papierosów i alkoholu. Jego produkcja daleko odbiega od Naszej, poza tym na czosnek nakładane jest wysokie cło i inne wymagania.

Czytaj dalej Chiński czosnek – może być trujący i niebezpieczny!

Aspartam – napoje dietetyczne mniej zdrowe niż klasyczne? – wyniki badań

10 letnie badania wskazują, że picie napojów gazowanych, zwłaszcza tych zawierających aspartam, ma wpływ na występowanie zawałów serca i udarów mózgu.

Zdecydowałeś się żyć zdrowiej i przejąłeś kontrolę nad swoją dietą. Jednak nie możesz oprzeć się pokusie picia napojów gazowanych. Za złoty środek uważasz wybór wersji dietetycznej „light” tych napojów. Wybór taki podejmują miliony osób każdego roku. Dając się przekonać chwytliwemu marketingowi koncernów, jakoby zamiennik taki był korzystniejszy dla naszego zdrowia.

Jednakże rzeczywistość jest taka, że te twierdzenia są po prostu nieprawdziwe! Większość producentów używa sztucznych słodzików, takich jak aspartam, zamiast cukru. Najnowsze badania prowadzone przez Univerisity of Iowa, wykazały, że ten związek chemiczny związany jest z podwyższonym prawdopodobieństwem wstąpienia choroby serca.

Czytaj dalej Aspartam – napoje dietetyczne mniej zdrowe niż klasyczne? – wyniki badań