Folia aluminiowa ma szkodliwe, toksyczne działanie na mózg. Oto dlaczego!

Niezbędnikiem każdej Pani domu jest naturalnie folia aluminiowa. To w nią owijamy kanapki, w niej pieczemy, gotujemy i grillujemy. Stanowi ona podstawę naszego wyposażenia kuchennego.

Najnowsze badania dowodzą, że niestety ten pionierski wynalazek nie powinien gościć w naszej kuchni, z uwagi na neurotoksyczne właściwości aluminium, wpływające niekorzystnie na nasze zdrowie.

Czytaj dalej Folia aluminiowa ma szkodliwe, toksyczne działanie na mózg. Oto dlaczego!

Owoce i warzywa – zadziwiające podobieństwo do ludzkich narządów i ich dobroczynne oddziaływanie

Owoce i warzywa – zadziwiające podobieństwo do ludzkich narządów i ich dobroczynne oddziaływanie.

Owoce i warzywa, które na co dzień spożywamy zadziwiają nas smakiem i wyglądem. Wiele z nich swoim przypomina ludzkie narządy.

Prócz znamiennego podobieństwa płody te charakteryzują się dodatkowo jeszcze wspólną cechą, polegającą na tym, że ich spożywanie ma często zbawienny wpływ na organy, które odzwierciedlają. W ten prosty sposób natura pokazuje nam jak szybko pozbyć się towarzyszących nam dolegliwości, bądź zapobiec ich następstwom.

Czytaj dalej Owoce i warzywa – zadziwiające podobieństwo do ludzkich narządów i ich dobroczynne oddziaływanie

Sałatka przywracająca wzrok, oczyszczająca wątrobę i jelito grube. Burak na przepis.

Utrzymywanie zdrowia jest jednym z cięższych kawałków chleba do zgryzienia. Zwłaszcza, kiedy silnie zaawansowane są procesy starzenia. Na szczęście burak przychodzi z pomocą.

Burak jest nam świetnie znany. Można go spożywać na wiele różnych sposobów, a każdy z nas ma zapewne swój ulubiony. Korzyści zdrowotne są niezliczone – od oczyszczania wątroby ze złogów tłuszczu, przez oczyszczanie jelita grubego do przywracania prawidłowego wzroku.

Czytaj dalej Sałatka przywracająca wzrok, oczyszczająca wątrobę i jelito grube. Burak na przepis.

Aspartam – wszechobecna trucizna – sprawdź w jakich produktach go znajdziesz

Aspartam to toksyna obecna w naszym życiu niemal codziennie. Pojawia się ona w żywności, suplementach diety, lekach, czy chociażby w produktach określanych jako dietetyczne.

Sygnatura produktowa tego specyfiku określana jest jako E951. Ciekawostką jest fakt, że od 2009 roku Aspartam występuje na rynku także pod nazwą AminoSweet, co na pierwszy rzut oka nie budzi niepokoju i w zasadzie kojarzy się wyłącznie z czymś zupełnie niegroźnym.

Czytaj dalej Aspartam – wszechobecna trucizna – sprawdź w jakich produktach go znajdziesz

Złote Mleko – Napój Bogów

Złote mleko to ulubiony zimowy trunek wielu osób, mający zbawienny wpływ na wiele dolegliwości, w tym np. na Hashimoto, głównie dzięki znajdującej się w jego składzie kurkumie.

Proces przygotowania złotego mleka nie jest skomplikowany i polega generalnie na dwóch krokach. Po pierwsze na przygotowaniu pasty z kurkumy, a po drugie na przygotowaniu samego złotego mleka.

Czytaj dalej Złote Mleko – Napój Bogów

Wysokie ciśnienie krwi – Co można jeść, aby je obniżyć?

Wysokie ciśnienie krwi jest bodźcem wiodącym w chorobach krążenia i serca. Niestety nadciśnienie zazwyczaj nie daje zauważalnych symptomów, dlatego ważna jest profilaktyka i systematyczna kontrola ciśnienia krwi.

Niezależnie od przyczyn nadciśnienia zawsze należy stosować się do wskazań lekarzy i konferować z nimi przyjmowanie jakichkolwiek suplementów diety czy innych medykamentów.

Czytaj dalej Wysokie ciśnienie krwi – Co można jeść, aby je obniżyć?

Marihuana inaczej? Oto 4 zaskakujące korzyści zdrowotne z picia soku!

Nie wiem, czy wiesz, że marihuana to warzywo? Tak, to prawda.

Liście i pąki konopi są bogate w substancje przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Zwie się je kannabidiole (CBD), a świadczy to o tym, że marihuana, konopia czy jakkolwiek ją nazywasz – należy do tzw. superfood (super-pokarmów, które są przepełnione cennymi substancjami).

Tak, to prawda. Możemy je wykorzystywać tak samo, jak spirulinę, młody jęczmień, nasiona chia, siemię lniane czy inne fantastyczne rośliny, którymi obdarzyła nas natura, abyśmy uczyli się żyć świadomie i zdrowo.

Czytaj dalej Marihuana inaczej? Oto 4 zaskakujące korzyści zdrowotne z picia soku!

Kelp – na problemy z tarczycą, nadwagę, anemię niedobory i nie tylko.

Kelp reguluje pracę tarczycy, pomaga schudnąć, a w dodatku powstrzymuje proces starzenia się skóry. Ten wodorost jest coraz bardziej popularny. Czy ma to swoje uzasadnienie?

Morszczyn pęcherzykowaty, czyli kelp, jest glonem pochodzącym z wybrzeży Oceanu Atlantyckiego, a także Bałtyku. W swoim składzie zawiera duże ilości jodu, który pomaga zwłaszcza osobom z chorobami tarczycy. Mimo to w codziennej diecie nie powinniśmy z nim szaleć.

Czytaj dalej Kelp – na problemy z tarczycą, nadwagę, anemię niedobory i nie tylko.

Pasta z kiszonych buraków – prosty przepis

Pasta z kiszonych buraków – prosty przepis

Od pewnego czasu jestem fanem zakwasu buraczanego. Sam zrobiłem sobie ich kilka, z czego jeden mi się zepsuł. Niektórzy piją go mimo wszystko. Jednak ja poszedłem tropem, że kiedy pojawia się pleśń to zakwas jest do wyrzucenia.

O zaletach i właściwościach zdrowotnych samego zakwasu napiszę w innym wpisie. Tutaj chcę zająć się tym, co po nim zostaje, czyli kiszonymi burakami. Mówi się, że można je wykorzystać, np. do sałatek. Ciekawą opcją jest również pasta z kiszonych buraków.

Czytaj dalej Pasta z kiszonych buraków – prosty przepis

Mleko Ryżowe w domu – pyszny, zdrowy przepis i wartości odżywcze

Mleko ryżowe (roślinne) jest niesamowitą alternatywą dla mleka zwierzęcego. Smakuje wręcz lepiej i ma wiele różnych korzyści zdrowotnych, które to są odbierane, np. krowiemu mleku.

Jak się okazuje – bez problemu możesz zrobić takie mleko ryżowe w domu. To jest bardzo proste. Potrzebujesz jedynie kilku kuchennych narzędzi, ryżu, wody i ewentualnie przypraw.

Czytaj dalej Mleko Ryżowe w domu – pyszny, zdrowy przepis i wartości odżywcze