sól himalajska, sól himalajska różowa, opinie, właściwości

Sól himalajska i jej wpływ na nasz organizm

Zapewne słyszeliście wiele o tym, że sól himalajska podbija nasze sklepy. Zastanawiacie się pewnie czy rzeczywiście jest lepsza niż sól morska czy kuchenna.

Jak na organizm przekłada się jej spożywanie w stosunku do innych soli? Cóż, sól himalajska niesie za sobą wiele korzyści, dlatego warto mieć ją w swoim domu, choć nie jest jedyną w swoim rodzaju. Przykładowo sól kłodawska jest również świetna i w dodatku pochodzi z naszego kraju. Jednak wpis ten dotyczy soli himalajskiej różowej.

Sól himalajska – Historia

Dlaczego sól himalajska jest tak niesamowitą? Około 200 milionów lat temu miał miejsce proces krystalizacji soli morskich, które zostały pokryte lawą. Ponieważ sól ta przez tysiąclecia była chroniona przez śnieg  i lód, uniknęła współczesnych zanieczyszczeń i ostała się w pierwotnym stanie.

Himalaje ciągną się przez Azję, przechodząc przez Chiny, Nepal, Birma, Pakistan, Afganistan i Indie. Wielu ludzi uważa, że różowa sól himalajska jest najczystszą na ziemi.

Sól himalajska – Minerały i energia

Sól himalajska zawiera te same 84 minerały i pierwiastki, które możemy znaleźć w ludzkim ciele. Samo to robi wrażenie. Jest tu m.in.  Chlorek sodu, siarka, wapń, potas i magnez. Przy czym spożycie sodu jest tutaj mniejsze ze względu na mniejszy stopień przetworzenia soli.

Kolejną wielką zaletą tej soli jest to, że z powodu swojej unikalnej struktury, przechowuje energię wibracyjną drgań. Minerały w tej soli występują w postaci koloidalnej, która sprawia, że są wystarczająco małe, by nasze komórki mogły je z łatwością absorbować.

Sól himalajska – Korzyści płynące z jej spożywania:

•    Wspomaga zdrowie naczyń krwionośnych
•    Wspiera zdrowe płuca i czynności układu oddechowego
•    Promuje stabilną równowagę pH w komórkach
•    Zmniejsza oznaki starzenia
•    Wpływa na zdrowy sen
•    Zwiększa libido
•    Zapobiega skurczom mięśni
•    Zwiększa nawodnienie
•    Wzmacnia kości
•    Obniża ciśnienie krwi
•    Poprawia krążenie
•    Odtruwa organizm z metali ciężkich

Porównanie z innymi solami:

Sól morska

To wciąż lepszy wybór niż sól kuchenna. Jednakże sól morska staje się coraz bardziej przetworzona, a także nasze morza i oceany są z każdym rokiem coraz bardziej zanieczyszczone. Dzięki pierwotnemu stanowi, który sól himalajska utrzymała, mówi się, że jest najczystszą dostępną dziś solą.

Sól kuchenna

Powszechna, zwyczajna sól kuchenna jest pozbawiona większości minerałów z wyjątkiem sodu i chloru. Jest więc wybielona i wyczyszczona przez środki chemiczne, następnie poddana ekstremalnie wysokiej temperaturze. Jodyna dodawana do soli kuchennej jest prawie zawsze syntetyczna, co sprawia, że jest trudniej wchłanialna. Dodawane są także środki przeciwzbrylajace, które jeszcze bardziej pogarszają absorpcję w naszych ciałach. Badania wykazały, że aby zneutralizować łyżeczkę przetworzonej soli kuchennej potrzeba 20 razy więcej wody komórkowej niż przy soli naturalnej.

Jest to główny powód, dla którego sól ma takie złe opinie w ostatnich latach. To nie jest tak, że sól jest niezdrowa, lecz przetworzona sól kuchenna ma negatywny na nas wpływ. Poza tym, wielu z nas ma w zwyczaju jeść bardzo dużo przetworzonego jedzenia, które jest obładowane niewiarygodną ilością soli i to nie tej dobrej jakości. Rzecz nie polega na ograniczaniu spożycia soli, lecz na zdrowej diecie, bogatej w domowe, naturalne i pełnowartościowe jedzenie, które wedle własnych upodobań wzbogacimy o zdrową sól bez obawy o wysokie ciśnienie.

Sól kłodawska

Sól kłodawska będzie tematem zupełnie osobnego wpisu również ze względu na jej fantastyczne właściwości. W zasadzie jest ona taką naszą zdrowotną solą i można jej używać zamiast himalajskiej. 🙂

Sól himalajska – wykorzystanie:

•    Gotowanie i peklowanie

•    Kąpiele

•    Oczyszczanie powietrza

•    Lampy kryształowe


Pozostań i poczytaj inne ciekawe artykuły o Zdrowym stylu życia.

źródło


loading...
loading...

Wpisy mają na celu jedynie przedstawienie pewnego schematu. Proszę zwracać uwagę na źródło i indywidualnie rozpatrywać rzetelność informacji. Wszelkie działania oraz decyzje należy konsultować osobiście z własnym lekarzem lub duchownym. Nie ponosimy odpowiedzialności za poczynione przez czytelników kroki.

5 thoughts on “Sól himalajska i jej wpływ na nasz organizm”

  1. „Około 200 milionów lat temu miał miejsce proces krystalizacji soli morskich…” – czytając takie bajki człowiek zaczyna się zastanawiać, czy dalsza część artykułu jest równie rzetelna jak powyższa sentencja. Mamy bowiem coraz więcej dowodów naukowych na to, iż wiek Ziemi nie przekracza 10 tysięcy lat (zainteresowanym chętnie podam źródła). No własnie, brakuje mi tu również choćby kilku odnośników, źródeł. Ktoś powie – to nie jest artykuł naukowy, tylko popularnonaukowy. Ok, tylko na jakiej podstawie np. Autor twierdzi, że „Sól himalajska zawiera te same 84 minerały i pierwiastki, które możemy znaleźć w ludzkim ciele…” czy „z powodu swojej unikalnej struktury, przechowuje energię wibracyjną drgań…” – cokolwiek miałaby znaczyć ta”energia wibracyjna drgań”…
    Nie chciałbym być źle zrozumiany – sam używam codziennie sól himalajską, nawadniam organizm wodą z ta solą i mam o niej jak najlepsze zdanie. Moje powyższe uwagi dotyczyły tylko i wyłącznie treści artykułu. Przyznam szczerze, że obecnie jest tak wielka ilość różnego typu „reklamówek” różnych produktów, że gdybym nie wiedział wcześniej o korzystnym wpływie soli himalajskiej, ten artykuł na pewno nie przekonałby mnie do jej stosowania.

    1. W pełni się z panem zgodzę. Jest mnóstwo bzdur w internecie na temat dobroci takiego a takiego specyfiku, wiele tych bzdur niczym nie popartych może nam nieźle zaszkodzić. Jestesmy obecnie w takim czasie ze te proste specyfiki mają swoje drugie życie, ludzie wracają do natury, zmęczyli się chemią która jest już chyba we wszsytkim – i ta tendencja jest dobra. Ale…z drugiej strony należy naprawdę uważnie czytać o rewelacjach tychże naturalnych specyfików, bo moze sie okazać że to gówno prawda. Pomaga w tym wiedza, wiedza nt. dodatków, wypełniaczy, nazwy tych wypełniaczy, wiedza z ksiażek itd. Niestety na to trzeba poświecić czasu troche a nie każdemu się chce, a temu co sie nie che pozostaje wierzyć temu co gdzieś tam piszą. Co nie zmiania faktu że sól himalajską również pije. Artykuł faktycznie słabej jakości, tak jakby przepisany skądś bez zastanowienia. MI takie artukyły nie wystarczaja, musze miec podane źródła, sam to sprawdzam, czytam potem dopiero kupuje dany specyfika, stosuje przez jakis czas, obserwuje ciało i dopiero wydaje opinię. Pozdrawiam!

  2. Jeżeli uważasz, że artykuł jest słabej jakości to chętnie przeczytam to co Ty masz do powiedzenia na ten temat oczywiście opierając się o źródła. Bardzo interesuje mnie powyższy temat.
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.