Poznaj 6 kluczowych pokarmów na zdrowy i sprawny MÓZG.


Na wstępie inne ciekawe artykuły:
loading...
loading...

Związek między dietą, a zdrowiem serca jest dobrze znany. Jednak coraz więcej dowodów naukowych sugeruje, że to co jemy może mieć bezpośredni wpływ na najbardziej skomplikowany i delikatny narząd ludzkiego organizmu – mózg.

Osiągnięcia badań na tym polu pozwoliły stworzyć nawet nowy termin: neuro-odżywianie.

Jako centrum układu nerwowego, mózg mieści struktury, które kontrolują prawie wszystkie funkcje organizmu. Niesamowitym jest fakt, że nauka dostarczyła nam dowodów, że spożywanie niektórych pokarmów może zmieniać nasze nastroje, pomóc nam myśleć szybciej i wydajniej, a nawet zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera i innych form demencji.

Oczywiście, dieta nie jest jedynym czynnikiem. Genetyka, ćwiczenia, stres i inne czynniki stylu życia również odgrywają rolę.

Wprowadzając niewielkie ilości następujących sześciu pokarmów – według zaleceń czołowych ekspertów medycznych – w diecie naprawdę możesz pomóc wyostrzyć pamięć i zmniejszyć ryzyko zaburzeń poznawczych w późniejszych latach. Twój mózg może być sprawny na długo.

Poznaj 6 kluczowych pokarmów na zdrowy i sprawny MÓZG.

Oliwa z oliwek: dla rozwiązywania problemów

Oliwa z oliwek składa się z około 10 do 15 procent tłuszczów nasyconych i ma podobną ilość tłuszczów wielonienasyconych. Jednakże, więcej niż dwie trzecie stanowią jednonienasycone kwasy tłuszczowe, których przyjmowanie silnie wpływa na zdrowie serca. Również mózg czerpie z nich niesamowite korzyści, dzięki czemu szybciej poradzimy sobie w rozwiązywaniu złożonych problemów.

Dawka dobowa: trzy łyżki dziennie oliwy z oliwek extra-virgin. Według ekspertów, gotowanie przy użyciu oliwy z oliwek poniżej punktu dymienia – 215 stopni Celsjusza – nie niszczy jej korzyści zdrowotnych.

Owoce Cytrusowe: dla zdolności percepcyjnych

Wybieraj pomarańcze i grejpfruty, ponieważ owoce cytrusowe są najbogatszym źródłem chroniących nasz mózg flawonoidów. Substancje te pomagają chronić obszary mózgu zaangażowane w proces percepcji i poznania (w płacie ciemieniowym, pokazanym na różowo na naszym schemacie), a także zapobiega demencji.

Dawka dobowa: przyjmuj porcję owoców cytrusowych w ramach dziennego spożycia owoców – może być to jedna pomarańcza, pół grejpfruta, dwie małe mandarynki lub satsumy. Niestety łyk soku owocowego nie zastąpi świeżego owocu, a dzięki dużej zawartości cukru, zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy.

6 kluczowych pokarmów na zdrowy i sprawny MÓZG.

Orzechy: na skupienie i koncentrację


O czym jeszcze piszą:
loading...
loading...


Orzechy są bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, a niektóre rodzaje także w tłuszcze omega-3 oraz witaminę E. Wszystkie te tłuszcze mają korzystny wpływ na to, aby mózg był zdrowy i sprawny.

Dawka dobowa: jedz mix 15g orzechów włoskich i po 7,5 g migdałów i orzechów laskowych. Taka mieszanka została wykorzystana w badaniach mających na celu poprawę funkcji poznawczych i zdrowy mózg. Dla tych, którzy martwią się o kalorie – badania wykazały, że osoby które jedzą orzechy na co dzień mają niższą wagę niż ci, którzy tego nie robią. Nie należy jednak myśleć o nich jako panaceum.

Ryby: na wyższe IQ

Łosoś nie jest jedyną zdrową rybą. Wszystkie owoce morza zawierają kwasy omega-3, jod i witaminę D – związki, których mózg potrzebuje niemal jak wody. Dzisiejsze badania wykazały, że ci którzy jedzą ryby regularnie rzeczywiście mają większą objętość mózgu.

Dawka dobowa: spożywanie co najmniej jednej porcji ryby tygodniowo może opóźnić wystąpienie choroby Alzheimera o dziesięć lat, twierdzi profesor John Stein, doradca Instytutu Żywności, Mózgu i Zachowania. Większość z nas jest w stanie jeść do czterech porcji ryb w tygodniu, z których jedna powinna być tłusta. Wyjątkiem są kobiety w wieku rozrodczym, które nie powinny przekraczać dwóch ryb tygodniowo, ponieważ mogą one zawierać zanieczyszczenia.

6 kluczowych pokarmów na zdrowy i wyostrzony MÓZG.

Czekolada: dla dokładnego myślenia

Dobre wieści! Pożywienie, które większość z nas chętnie je, jest dobre dla naszego mózgu – związki odpowiedzialne, katechiny, znajdują się w masie kakaowej. Jedynym minusem jest to, że korzystny wpływ ma tylko czekolada gorzka o wysokiej zawartości kakao, z reguły droższa niż tańsza i słodsza czekolada mleczna.

Dawka dobowa: najwyższa wartość odżywcza jest w nierafinowanej czekoladzie. „Idealnym byłoby spożywanie czekolady i kakao w postaci surowej” mówi Beatrice Golomb, starszy wykładowca na Uniwersytecie Kalifornijskim.

Dobrą wiadomością jest to, że komunikat „czekolada jest dla nas dobra” krąży już od pewnego czasu w społeczeństwie, co prowadzi do zwiększania na półkach sklepowych marek oferujących czekolady z zawartością 70% kakao.

Jagody: na pamięć i widzenie

Jeżyny, maliny, czarne porzeczki, jagody, truskawki, wiśnie, i czarno-czerwone winogrona ,zawierają związki zwane antocyjanami, rodzaj flawonoidów, które mają wpływ na naczynia krwionośne.

Dawka dobowa: Jedz porcję jagód – są to np. dwie garści jagód, malin lub czarnej porzeczki, jedna garść jagód lub winogron, siedem truskawek lub 14 wiśni. Ciepło powoduje zmniejszenie ilości pożytecznych związków w owocach i warzywach, więc większość ekspertów zgadza się, że należy unikać ich gotowania. Pamiętaj, że owoce są naturalnie bogate w cukier, więc jedzenie większej dawki niż zalecana, może mieć szkodliwy wpływ.


Poczytaj również inne ciekawe wpisy na tematy: Dieta, Zdrowe odżywianie, Medycyna naturalna lub Ziołolecznictwo. Mamy także co nieco o Urodzie, Naturalnych kosmetykach i Środkach czystości oraz Odchudzaniu. 🙂

źródło

Dodaj w komentarzu na dole swoje przemyślenia i pytania. Znajdziesz tam również listę podobnych wpisów.
Polub nas i udostępnij na facebooku, twitterze, pinterest i google+.

Różne ciekawostki:
loading...

3 przemyślenia nt. „Poznaj 6 kluczowych pokarmów na zdrowy i sprawny MÓZG.”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge