Pestki awokado, awokado, zdrowie, wartości odżywcze, zdrowy styl życia, medycyna naturalna, profilaktyka raka, profilaktyka chorób serca, wzmocnienie odporności, trawienie, problemy trawienne

Wyrzucasz Pestki Awokado? Być może nie wiesz, że są Zdrowe! Odporność, Trawienie, Zdrowie serca, Profilaktyka raka i nie tylko.

Pestki awokado najczęście są przez nas po prostu wyrzucane. Skupiamy się głównie na miękkim miąższu tego owocu. Swego czasu awokado miało „gorszą prasę” ze względu na wysoką zawartość tłuszczów. Na szczęście świat już się budzi i coraz więcej osób wie, jak bardzo zdrowe są te tłuszcze.

W awokado znajdziemy również fitoskładniki odżywcze, witaminy, minerały i wiele innych bogactw. Skorzysta na tym całe twoje ciało, od stóp do głów. Co więcej, nawet pestki awokado kryją w sobie wiele dobrego i są zdatne do spożycia.

Najczęściej pestki awokado są przez nas wyrzucane do śmietnika, na kompost albo ewentualnie dodajemy je do guacamole, aby dłużej zachowało świeżość. Warto jednak je docenić i wykorzystać ich odżywczy potencjał, gdyż zawierają w sobie więcej zdrowych antyoksydantów niż sam miąższ.

Pestki awokado zdrowia dodadzą!

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z faktu, że pestki awokado zawierają więcej antyoksydantów niż większość owoców i warzyw. Jakby tego było mało, zawartość antyoksydantów jest większa niż w większości leczniczych herbat. Warto również zwrócić uwagę na zawartość rozpuszczalnego błonnika, którą pestki awokado przewyższają jakiekolwiek inne pożywienie lub napój. Dzięki tym właściwościom możemy pomóc sobie zrównoważyć gospodarkę lipidową (HDL, LDL, Trójglicerydy) oraz uchronić się przed chorobami serca i udarami.

loading...
loading...

Pestki awokado, awokado, zdrowie, wartości odżywcze, zdrowy styl życia, medycyna naturalna, profilaktyka raka, profilaktyka chorób serca, wzmocnienie odporności, trawienieRegularne przyjmowanie proszku z pestki awokado pomoże zmniejszyć stan zapalny w ciele i choroby z nim związane. Proszek świetnie wpływa na funkcjonowanie przewodu pokarmowego oraz pomaga łagodzić zaparcia oraz biegunki.

Pestki awokado zawierają również związki fenolowe, które niwelują wrzody żołądka oraz dwunastnicy. W dodatku mają potencjał przeciwwirusowy oraz przeciwbakteryjny, dzięki czemu efektywnie chronią cały przewód pokarmowy przed powstawaniem nadżerek i wrzodów.

Dlaczego powinieneś jeść pestki awokado?

  • Leczą Problemy Trawienne

Pestki awokado od dawna używane są w leczeniu problemów związanych z przewodem pokarmowym, takich jak zaparcia, biegunki czy wrzody żołądka. Jak już wcześniej wspomnieliśmy, pestki awokado zawierają więcej rozpuszczalnego błonnika niż jakiekolwiek inne pożywienie.

  • Wzmacniają Układ Odpornościowy

Pestki awokado zawierają katechiny i procyjanidyny. Obie grupy związków mają właściwości przeciwzapalne, dzięki którym zmniejszają ból stawów, obrzęki, sztywność i inne dolegliwości.

Ponadto, awokado zapewnia nam również niezastąpione flawonole, związki wzmacniające odporność i zapobiegające chorobom, takim jak grypa i przeziębienie. (przepis na ziołową herbatę na grypę i przeziębienie, jeżeli jednak nas to dopadnie 🙂

  • Zabijają Komórki Rakowe

Nawet 70 procent antyoksydantów z awokado kryje się w jego pestce. Możemy w niej znaleźć potężną grupę antyoksydantów zwanych flawonolami, które pomagają zapobiegać rozwojowi i hamować wzrost guza. Jest to typowa, naturalna profilaktyka raka. Nawiązując do badań opublikowanych w 2013 roku w Pharmaceutical Biology, ekstrakt z miąższu awokado spowodował apoptozę, czyli naturalną śmierć, komórek rakowych białaczki.

Pestki awokado, awokado, zdrowie, wartości odżywcze, zdrowy styl życia, medycyna naturalna, profilaktyka rakaInne badania opublikowane w czasopiśmie Cancer Research wykazały, że flawonol Avocatin B występujący w pestkach awokado chroni przed rozwojem ostrej białaczki szpikowej.

  • Dbają o Zdrowie Serca

Awokado jest bogate w zdrowe dla serca jednonienasycone kwasy tłuszczowe. A dzięki zawartości rozpuszczalnego błonnika i aminokwasów z pestek możemy zadbać o gospodarkę lipidową (TG, LDL, HDL) i zapobiegać wystąpieniu chorób sercowo-naczyniowych (miażdżyca, zawał serca, udar mózgu i inne)

Ten rozpuszczalny błonnik przyczepia się do niepotrzebnego nadmiaru tłuszczu i cholesterolu. W ten sposób gospodarka lipidowa zmierza do równowagi i to naturalnie poprawia pracę serca. Rozpuszczalny błonnik jest stosunkowo rzadki w pożywieniu i ciężko zapewnić sobie odpowiednią jego ilość w diecie. Płatki owsiane zawierają go trochę, ale nie można tego porównywać z pestkami awokado.” – powiedział dr Tom Wu (luźne tłumaczenie – przyp. red.)

  • Żyj dłużej i czuj się lepiej

Pestki awokado posiadają składniki, które mogą pomóc w przypadku chorób kości, bólów i dyskomfortu związanego ze stawami. Dzięki temu poczujesz się młodziej. ♥♥

Zawartość antyoksydantów pomaga zwalczać powstające wolne rodniki, które powodują przedwczesne starzenie i różne choroby. Awokado jest skuteczne w spowalnianiu procesu starzenia dzięki potencjalnej możliwości do syntetyzowania kolagenu.

Wreszcie, pestki awokado obniżają poziom cukru we krwi i przez to pomagają ci utrzymać masę ciała w zdrowym zakresie. Wysoka zawartość zdrowych tłuszczów utrzyma uczucie sytości na dłużej, co oznacza, że nie będziesz potrzebował zjadać przekąsek przez cały dzień.

Jak przygotować pestki awokado?

  1. Od teraz, kiedy będziesz jadł awokado, nie wyrzucaj pestek. Umyj je, osusz i upiecz w piekarniku (lub użyj pochłaniacza wilgoci) aż zewnętrzna skorupa nadpęknie (około 2 godziny w 120°C).
  2. Obierz pestki z zewnętrznej warstwy.
  3. Teraz pestki awokado powinny być wystarczająco miękkie, aby przy użyciu noża pokroić je na mniejsze kawałki.
  4. Pokrój pestki na mniejsze kawałki, wrzuć do blendera i blenduj aż zrobi się z nich proszek (lub użyj innej sprzętu, który da taki efekt).

Jak używać proszku z pestki awokado?

Sposobów na użycie proszku z pestki awokado jest mnóstwo. Wykorzystaj swoją kreatywność.

Dodawaj szczyptę proszku do soków, koktajli, owsianek, zup, sałatek lub każdego innego posiłku. Możesz także po prostu wsypać pół łyżeczki proszku do kubka i zalać gorącą wodą, aby zrobić napar. Pozwól mu się zaparzyć przez około 10 minut.

Proszek z pestki awokado jest twoim super-zdrowym suplementem. Dlatego następnym razem, kiedy kupisz awokado, nie zapomnij, aby wykorzystać pestkę! 🙂

Polecamy także nasz inny artykuł o wymownym tytule: Co się stanie, kiedy zaczniesz jeść awokado codziennie (link)

Dziękujemy za wizytę i przeczytanie. Zachęcamy, aby się rozgościć i poczytać więcej o Medycynie naturalnej, Zdrowym stylu życia, Ziołach, Zdrowych przepisach, Naturalnych kosmetykach i środkach do sprzątania, Rozwoju duchowym lub innych tematach, które znajdziesz pod artykułem lub w pasku bocznym.

Źródła:

Główne zdjęcie: by Thought Catalog


loading...
loading...

Wpisy mają na celu jedynie przedstawienie pewnego schematu. Proszę zwracać uwagę na źródło i indywidualnie rozpatrywać rzetelność informacji. Wszelkie działania oraz decyzje należy konsultować osobiście z własnym lekarzem lub duchownym. Nie ponosimy odpowiedzialności za poczynione przez czytelników kroki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge