Moczenie owoców i warzyw, czyli jak łatwo i tanio spłukać pryskaną chemię

Moczenie owoców i warzyw, czyli jak łatwo i tanio spłukać pryskaną chemię

Aktulności Warto przeczytać

Moczenie owoców i warzyw jest przydatne zwłaszcza, kiedy nie mamy dostępu do tych hodowanych bez użycia chemii. Dlatego dla własnego dobra powinniśmy zadbać o możliwie jak najskuteczniejsze wypłukanie pestycydów.

Możemy wykorzystać do tego specjalne płyny dostępne w zdrowych sklepach, ale jest to rozwiązanie o wiele droższe. Tutaj chcemy zaprezentować tańszą alternatywę, o wiele tańszą.

 

Pestycydy są produkowane w formie oleistej, aby opady atmosferyczne nie niepokoiły rolników. Dlatego potrzebujemy tutaj zadziałać stopniowo, aby osiągnąć oczekiwaną skuteczność.

Warto dodać, że płyny sklepowe często nie będą tak dobre jak ta metoda, gdyż zwykle koncentrują się na czyszczeniu szkodliwych bakterii, a nie pestycydów.

Moczenie owoców i warzyw – sposób:

Etap 1. – Usunięcie szkodliwych bakterii.

Płuczemy owoce i warzywa w wodzie o odczynie kwaśnym 2-3 minuty.

Na 1 litr wody dodajemy pół szklanki octu (najlepiej winnego lub jabłkowego) lub wsypujemy 2-3 łyżki kwasku cytrynowego. Jeżeli mamy jonizator to ustawiamy pH pożądanej wody na 2,5-3,5.

Etap 2. – Usunięcie pestycydów.

Płuczemy owoce i warzywa w odczynie alkalicznym (zasadowym) również 2-3 minuty.

Na 1 litr wody wsypujemy 1 czubatą łyżkę sody. Jeżeli mamy jonizator to ustawiamy pH na 10-11,5.

Do wody powinny przejść używane do oprysków chemikalia, które zmienią jej kolor na nieco żółtawy. Powinno wystąpić również zmętnienie, a na powierzchni nieco tłusty film.

Etap 3. – Płukanie w czystej wodzie.

Opłukujemy owoce i warzywa w czystej wodzie o neutralnym pH (około 7)

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments