moczenie owoców i warzyw, zdrowie, jak usunąć pestycydy, zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie

Moczenie owoców i warzyw, czyli jak łatwo i tanio usunąć pestycydy

Moczenie owoców i warzyw jest przydatne zwłaszcza, kiedy nie mamy dostępu do tych hodowanych bez użycia chemii. Dlatego dla własnego dobra powinniśmy zadbać o możliwie jak najskuteczniejsze wypłukanie pestycydów.

Możemy wykorzystać do tego specjalne płyny dostępne w zdrowych sklepach, ale jest to rozwiązanie o wiele droższe. Tutaj chcemy zaprezentować tańszą alternatywę, o wiele tańszą.

Pestycydy są produkowane w formie oleistej, aby opady atmosferyczne nie niepokoiły rolników. Dlatego potrzebujemy tutaj zadziałać stopniowo, aby osiągnąć oczekiwaną skuteczność.

Warto dodać, że płyny sklepowe często nie będą tak dobre jak ta metoda, gdyż zwykle koncentrują się na czyszczeniu szkodliwych bakterii, a nie pestycydów.

Moczenie owoców i warzyw – sposób:

Etap 1. – Usunięcie szkodliwych bakterii.

Płuczemy owoce i warzywa w wodzie o odczynie kwaśnym 2-3 minuty.

Na 1 litr wody dodajemy pół szklanki octu (najlepiej winnego lub jabłkowego) lub wsypujemy 2-3 łyżki kwasku cytrynowego. Jeżeli mamy jonizator to ustawiamy pH pożądanej wody na 2,5-3,5.

Etap 2. – Usunięcie pestycydów.

Płuczemy owoce i warzywa w odczynie alkalicznym (zasadowym) również 2-3 minuty.

Na 1 litr wody wsypujemy 1 czubatą łyżkę sody. Jeżeli mamy jonizator to ustawiamy pH na 10-11,5.

Do wody powinny przejść używane do oprysków chemikalia, które zmienią jej kolor na nieco żółtawy. Powinno wystąpić również zmętnienie, a na powierzchni nieco tłusty film.

Etap 3. – Płukanie w czystej wodzie.

Opłukujemy owoce i warzywa w czystej wodzie o neutralnym pH (około 7).


Życzymy dużo zdrówka. A po inne Naturalne przepisy na zdrowie zapraszamy -> TUTAJ. 🙂

Źródło: akademiawitalności.pl


loading...

Wpisy mają na celu jedynie przedstawienie pewnego schematu. Proszę zwracać uwagę na źródło i indywidualnie rozpatrywać rzetelność informacji. Wszelkie działania oraz decyzje należy konsultować osobiście z własnym lekarzem lub duchownym. Nie ponosimy odpowiedzialności za poczynione przez czytelników kroki.

2 thoughts on “Moczenie owoców i warzyw, czyli jak łatwo i tanio usunąć pestycydy”

  1. Na pewno warto suplementować się nasionami konopnymi, gdyż zawierają one wszystkie potrzebne aminokwasy egzogenne dla organizmu człowieka. To naturalne źródło: witaminy A, B1, B2, B3, B6, B9, C, D i E, przeciwutleniaczy, wapnia, magnezu, potasu, fosforu, żelaza i innych substancji biologicznie czynnych. Nawet niewielkie niedobory tych składników powodują nieraz poważne schorzenia. Zawierają rzadko spotykany w produktach spożywczych idealny stosunek (1:3) nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6. W efekcie nasionka wpierają system odpornościowy całego ciała, pobudzają regenerację narządów wewnętrznych, obniżają poziom cholesterolu. Mają działanie przeciwzapalne i detoksykujące. Wspierają aktywność mózgu, wskazane w chorobach tarczycy, chorobach skóry, wzmożonej aktywności mózgu (np. intensywna nauka). Już jedna łyżka stołowa dziennie wystarczy, aby zapewnić odpowiedni poziom składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bez tabletek, do których często dodaje się cukier, albo talk. 100% organiczne bio nasiona kupić można tutaj: https://konopiafarmacja.pl/wyroby-z-konopii/13-konopne-nasiona-luskane.html Polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge