kapusta kiszona, zdrowe odżywianie, trawienie, odporność, zdrowie, na zdrowie, kiszonki

Kapusta kiszona – domowy przepis na dobre trawienie i mega odporność

Kapusta kiszona – domowy przepis na dobre trawienie i mega odporność

Prawie wszystkie kultury zawierają sfermentowane pokarmy w swojej diecie. Sfermentowane pokarmy dostarczają probiotyków (korzystne bakterie), witamin i enzymów, które pomagają utrzymać układ trawienny w zdrowiu.

Nadużywanie antybiotyków, środków przeciwbakteryjnych i brak surowego pokarmu w diecie niszczy układ trawienny pozbawia go ważnych mikroorganizmów i składników odżywczych.

Jedzenie sfermentowanej żywności pomaga uzupełnić dobre bakterie. Badania na zwierzętach wykazały, że spożywanie sfermentowanego jedzenia faktycznie zabija kilka rodzajów guzów nowotworowych.

loading...
loading...

Ze względu na swoje jelita, jedz sfermentowane produkty spożywcze!

Korzyści zdrowotne kiszonej kapusty

Kiszona kapusta jest bogata w probiotyki i jest doskonałym sposobem na odbudowanie zdrowych bakterii jelitowych.

Dr Mercola wysłał swoją kiszoną kapustę do laboratorium, aby dowiedzieć się, ile jest w nim probiotyków.

„Mieliśmy to na piśmie. Okazało się, że w 4 do 6 uncji serwowanych fermentowanych warzyw było dosłownie dziesięć bilionów bakterii. ”

Co ponadto zawiera Kapusta kiszona? – Witaminę C, U, K, błonnik, żelazo mangan, miedź, sód, magnez! Prawdziwa bomba!

Kraje europejskie używają jej do leczenia i zapobiegania wrzodom trawiennym. Może pomóc złagodzić objawy IBS, zespołu nieszczelnego jelita, trądziku, choróby skóry, kaszlu i przeziębienia, alergii, chorób serca, zaburzeń trawienia, refluksu kwasu, osłabienia kości i wiele innych.

Właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe:

Przeciwutleniacze fitoskładnikowe w kiszonej kapuście mogą być podwójnymi środkami przeciwzapalnymi, pomagającymi zmniejszyć ból i dyskomfort w mięśniach, stawach i innych obszarach objętych stanem zapalnym.

Jak jeść:

Używaj tylko surowej, naturalnie sfermentowanej kiszonej kapusty. Inne nie zawierają wszystkich korzyści zdrowotnych. Zrobienie własnej jest proste i tanie – sprawdź przepis poniżej.

Jeśli kupujesz ją w sklepie, upewnij się, że nie została zrobiona z octem. Uwielbiam wkładać garść kapusty kiszonej do sałatek. Możesz również użyć jej jako przystawkę.

Kapusta kiszona – Przepis:

Składniki

  • kapusta (około dwóch głów, najlepiej ekologicznych)
  • 3 ½ łyżki gruboziarnistej soli morskiej (nierafinowanej)

Przepis

  1. Będziesz potrzebował garnka lub dużej szklanej misy oraz talerza, który pasuje do środka.
  2. Rozdrobnij kapustę i włóż do miski lub do garnka, w którym będziesz fermentować. Wrzuć sól i przykryj ręcznikami kuchennymi. Pozostawić na 15 minut do godziny, aby sól wyciągnęła soki z kapusty.
  3. Ugnieć kapustę tak, aby była ciasno dopasowana w misce. Połóż talerz na wierzchu i przygniec czymś delikatnie, ale zdecydowanie. Sok z kapusty powinien przykryć talerz.
  4. Jeśli sok nie podniesie się w ciągu doby, uzupełnij trochę słoną wodą, mieszając jedną filiżankę przefiltrowanej wody z jedną łyżeczką soli morskiej. Przykryj pieluchą, aby chronić je przed muchami i kurzem.
  5. Każdego dnia usuń talerz i wypłucz go. Jeśli na powierzchni wody znajduje się „szumowina”, usuń jak najwięcej łyżką. Rozpocznij degustację kiszonej kapusty po kilku dniach.
  6. Zaczyna być kwaśna w ciągu kilku dni i będzie nadal „dojrzewała” w miarę upływu czasu. Jak szybko – będzie to zależeć od temperatury w domu. Najlepsza po około dziesięciu dniach.
  7. Kiedy fermentacja jest wystarczająca dla twojego gustu, przełóż ją w czyste słoiki i umieść w lodówce.

Kapusta kiszona to Nasze bogactwo. Zimą między innymi z niej pobieramy najbardziej potrzebne witaminy. 🙂

Inne Zdrowe Przepisy znajdziesz swobodnie -> TUTAJ , a Mikstury i inne -> TuTaJ 😉

źródło: fitlife.tv


loading...
loading...

Wpisy mają na celu jedynie przedstawienie pewnego schematu. Proszę zwracać uwagę na źródło i indywidualnie rozpatrywać rzetelność informacji. Wszelkie działania oraz decyzje należy konsultować osobiście z własnym lekarzem lub duchownym. Nie ponosimy odpowiedzialności za poczynione przez czytelników kroki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge