gulasz z soczewicy, gulasz, soczewica, curry, bataty, przepis, zdrowe odżywianie

Gulasz z batatów i czerwonej soczewicy w curry

Na pewno wielu z Was uwielbia soczewicę. Jest doskonałym źródłem białka szczególnie dla wegetarian i wegan. Dla tych, którzy za nią nie przepadają, czerwona jej wersja powinna być bardziej przystępna, a ten gulasz z pewnością zasmakuje każdemu.

Szczególnie w zimowym okresie jest to jeden z najlepszych zdrowych przepisów. Gulasz ten ma cudowną gęstą strukturę, jest rozgrzewający, bo z dodatkiem imbiru, curry, kardamonu. Smakuje świetnie pierwszego dnia, a drugiego jeszcze lepiej.

Warto wypróbować ten przepis, wybierając menu na stół w naszym domu.

Wspaniale urozmaici znane potrawy nowym smakiem, dodatkowo jest wegetariański, więc może z powodzeniem stać się gwiazdą stołu ludzi mających pewne wymagania.

Aby przygotować gulasz z batatów i czerwonej soczewicy dla 4 osób potrzeba:

  • 1 łyżki oleju kokosowego
  • 1/2 dużej posiekanej cebuli
  • 2 marchewki pokrojone w kostkę
  • 2 rozdrobnione ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki imbiru, mielonego
  • 1 duży pokrojony słodki ziemniak
  • 2 łyżeczki curry
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • 4 szklanki bulionu z warzyw
  • 1 szklanka pokrojonej zielonej fasoli
  • 1/2 szklanki groszku
  • 2 szklanki szpinaku baby
  • sok z 1 limonki
  • sok z 1/2 małej cytryny
  • opcjonalnie: świeża kolendra do dekoracji
  • opcjonalnie: sos jogurtowy – 1/2 szklanki greckiego jogurtu, pół łyżeczki oliwy,sok z limonki lub cytryny, świeży pieprz, sól

Jak przygotować gulasz?

W dużym garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, sól, pieprz i gotować do miękkości około 5 minut. Dodaj marchewkę, czosnek, imbir, batat i wymieszać. Dodać curry, kardamon i kolejną szczyptę soli i pieprzu.

Wymieszać ponownie i gotować około minuty, po czym dodać soczewicę i bulion. Zmniejszyć ogień i gotować aż marchew i batat będą miękkie – około 20-30 minut.

Użyj blendera, aby na gęsto zmiksować gulasz.

Dodaj zieloną fasolkę, groszek i szpinak i gotuj przez kolejne kilka minut.

Potem dodaj sok z limonki, sok z cytryny, spróbuj i przypraw ewentualnie, aby zrównoważyć smak do swoich potrzeb.

Udekoruj świeżą kolendrą lub pozostałą skórką po limonce.

Możesz też połączyć składniki sosu jogurtowego wspomnianego powyżej i podawać go obok z gulaszem.

Uwaga:

Curry to mieszanka przypraw: kurkumy, kminku, imbiru, pieprzu czarnego, czosnku, goździków etc. Jeśli jesteś wrażliwy na niektóre smaki i przyprawy, możesz zastąpić curry czymś innym lub dodać osobno te same przyprawy w innych ilościach, sprawdzając, co smakuje Ci najlepiej. Szczególnie, jeśli nie lubisz pikantnych smaków.

Jeżeli przesadzisz z przyprawami, dodaj odrobinę octu winnego do gulaszu, który zbalansuje smak.


Mamy nadzieję, że gulasz zasmakuje. Inne Zdrowe Przepisy znajdziesz -> TUTAJ. 🙂


Wpisy mają na celu jedynie przedstawienie pewnego schematu. Proszę zwracać uwagę na źródło i indywidualnie rozpatrywać rzetelność informacji. Wszelkie działania oraz decyzje należy konsultować osobiście z własnym lekarzem lub duchownym. Nie ponosimy odpowiedzialności za poczynione przez czytelników kroki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.