Folia aluminiowa ma szkodliwe, toksyczne działanie na mózg. Oto dlaczego!


TEMATY NA CZASIE
loading...
loading...

Niezbędnikiem każdej Pani domu jest naturalnie folia aluminiowa. To w nią owijamy kanapki, w niej pieczemy, gotujemy i grillujemy. Stanowi ona podstawę naszego wyposażenia kuchennego.

Najnowsze badania dowodzą, że niestety ten pionierski wynalazek nie powinien gościć w naszej kuchni, z uwagi na neurotoksyczne właściwości aluminium, wpływające niekorzystnie na nasze zdrowie.

Folia aluminiowa ma szkodliwe działanie

Powszechne stosowanie aluminium, które w swej istocie jest przecież metalem może przyczynić się do diametralnie niekorzystnych zmian w prawidłowym działaniu mózgu. Wg opinii profesjonalistów może to prowadzić do takich schorzeń jak upośledzenie umysłowe, utrata pamięci (nawet rozwinięcia się choroby Alzheimera), zachwianie równowagi i koordynacji ciała.

Uprawianie sztuki kulinarnej powinno przynosić tylko wymierne korzyści. Tymczasem okazuje się, że wiele spośród wykorzystywanych w niej produktów najnormalniej w świecie nam szkodzi. Przyrządzanie potraw z użyciem folii aluminiowej wpływa negatywnie na nasze kości, gdyż aluminium kumuluje się wewnątrz nich, pochłaniając przestrzeń zajmowaną przez wapń, miniaturyzując tym samym jego właściwą ilość.


INNE MODNE TEMATY:
loading...
loading...

Folia aluminiowa używana w kuchni ma również istotne znaczenie dla naszego oddychania. Otóż dowiedziono, że wdychanie cząsteczek aluminium może przyczynić się do zwłóknienia płuc, a także innych defektów oddechowych.

Cały szkopuł tkwi w tym, że aluminium poddane wysokim temperaturom przenika po prostu do żywności, a my tym sposobem spożywamy potrawy nafaszerowane pierwiastkami. Co ważne połączenie aluminium z wybranymi potrawami może skutkować natężeniem się w nich aluminium ze zdwojoną siłą. Przykład stanowią kwaśne owoce oraz produkty mocno doprawione. Wówczas reakcja staje się jeszcze bardziej niepożądana.

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) maksymalne dzienne spożycie aluminium wynosi 60 mg na dobę, podczas gdy jedna potrawa przygotowywana z wykorzystaniem folii aluminiowej może zawierać aż 400 mg tego metalu. Zatem przekroczenie obowiązujących norm jest znaczące i powinno dać nam do myślenia.

Pakując nasze produkty, zamiast folii wykorzystujmy powszechnie dostępny papier śniadaniowy, bądź wszelkiego rodzaju przeznaczone do tego pudełka. Gotując, piekąc czy grillując wybierajmy z kolei tradycyjne metody dalekie od głębokiej zawartości aluminium.


Po inne ciekawostki zdrowotne sięgnij TUTAJ. Poznaj także tajniki Naturalnego zdrowia i Urody.

źródło


Wpisy mają na celu jedynie przedstawienie pewnego schematu. Proszę zwracać uwagę na źródło i indywidualnie rozpatrywać rzetelność informacji. Wszelkie działania oraz decyzje należy konsultować osobiście z własnym lekarzem lub duchownym. Nie ponosimy odpowiedzialności za poczynione przez czytelników kroki.
INNE POLECANE ARTYKUŁY:
loading...

Jedno przemyślenie nt. „Folia aluminiowa ma szkodliwe, toksyczne działanie na mózg. Oto dlaczego!”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge