Ludzie wyrzucają tony żywności każdego roku, a większość z nich robi to tylko dlatego, że została przekroczona data ważności produktu, myśląc czy jest jeszcze bezpieczny do spożycia.
Jednak najwyraźniej daty te nie zawsze są takie, na jakie wyglądają.
Organizacja Ochrony Środowiska NRDC stwierdziła, że data sprzedaży nie wskazuje na bezpieczeństwo żywności, ponieważ przewiduje raczej czas, w którym przedmiot będzie przechowywany w magazynie.
Inne warianty, takie jak „najlepiej spożyć przed” zwykle wskazują przewidywania producenta na temat czasu, kiedy produkt osiąga optymalną świeżość, a nie kiedy się na pewno zepsuje.
Dlatego daty te mogą być dość mylące.
Aby mieć większą pewność co do stanu żywności, którą zamierzasz spożywać, powinieneś zwrócić uwagę na to gdzie i co kupujesz oraz kiedy zamierzasz otworzyć.
Spis Treści
Oto prawdziwa data ważności niektórych z najpopularniejszych produktów spożywczych:
Mleko
W większości przypadków jest dobre do tygodnia po upływie terminu, ale zaleca się je powąchać przed wypiciem, a jeśli pachnie kwaśne, wyrzucić.
Miód
Prawdziwy miód jest wieczny, więc nie powinieneś go wyrzucać.
Czekolada
Czekolada w pudełku może być przechowywana w temperaturze pokojowej od 6 do 9 miesięcy i do 18 miesięcy w zamrażalniku.
Świeży drób
Można go przechowywać w zamrażarce przez 9 miesięcy i kilka dni w lodówce po zakupie.
Masło orzechowe
Słoik z masłem orzechowym może pozostać w spiżarni po 4 miesiącach od otwarcia.
Jogurt
Jogurt w opakowaniach komercyjnych może stać nawet tydzień po terminie, a 1-2 miesiące w zamrażarce.
Jajka
Do roku można zamrozić jajka, a jeśli trzymasz je w koszyku, trzymaj je do 3-5 tygodni po zakupie.
Ryba
Jeśli zamrozisz łososia, możesz go przechowywać przez 2-3 miesiące, a nieotwarty łosoś w opakowaniu wytrzyma w lodówce dzień lub dwa.
„W większości przypadków jest dobre do tygodnia po upływie terminu, ale zaleca się je powąchać przed wypiciem, a jeśli pachnie kwaśne, wyrzucić.”
Zepsute mleko UHT nie pachnie kwaśno, ponieważ ono się nie kwasi lecz po prostu gnije. Zepsute mleko UHT po prostu śmierdzi ohydnym smrodem. To samo jest z mlekiem pasteryzowanym w temp 74 st. Ono się nie może skwasić, bo tam bakterie kwasu mlekowego zostały zabite. Nawet jeżeli przyjmuje konsystencje kwaśnego mleka, to nie jest to kwaśne mleko, tylko mleko zepsute.
Weryfikujcie jakoś to, co piszecie, bo wprowadzacie ludzi w błąd.