data ważności, żywność, jedzenie, termin ważności, świeżość, przydatność do spożycia, zdrowie, zdrowy styl życia

Data ważności – Oto dlaczego lepiej kurczowo się jej nie trzymać

Ludzie wyrzucają tony żywności każdego roku, a większość z nich robi to tylko dlatego, że została przekroczona data ważności produktu, myśląc czy jest jeszcze bezpieczny do spożycia.

Jednak najwyraźniej daty te nie zawsze są takie, na jakie wyglądają.

Organizacja Ochrony Środowiska NRDC stwierdziła, że ​​data sprzedaży nie wskazuje na bezpieczeństwo żywności, ponieważ przewiduje raczej czas, w którym przedmiot będzie przechowywany w magazynie.

Inne warianty, takie jak „najlepiej spożyć przed” zwykle wskazują przewidywania producenta na temat czasu, kiedy produkt osiąga optymalną świeżość, a nie kiedy się na pewno zepsuje.

Dlatego daty te mogą być dość mylące.

Aby mieć większą pewność co do stanu żywności, którą zamierzasz spożywać, powinieneś zwrócić uwagę na to gdzie i co kupujesz oraz kiedy zamierzasz otworzyć.

Oto prawdziwa data ważności niektórych z najpopularniejszych produktów spożywczych:

Mleko

W większości przypadków jest dobre do tygodnia po upływie terminu, ale zaleca się je powąchać przed wypiciem, a jeśli pachnie kwaśne, wyrzucić.

Miód

Prawdziwy miód jest wieczny, więc nie powinieneś go wyrzucać.

Czekolada

Czekolada w pudełku może być przechowywana w temperaturze pokojowej od 6 do 9 miesięcy i do 18 miesięcy w zamrażalniku.

Świeży drób

Można go przechowywać w zamrażarce przez 9 miesięcy i kilka dni w lodówce po zakupie.

Masło orzechowe

Słoik z masłem orzechowym może pozostać w spiżarni po 4 miesiącach od otwarcia.

Jogurt

Jogurt w opakowaniach komercyjnych może stać nawet tydzień po terminie, a 1-2 miesiące w zamrażarce.

Jajka

Do roku można zamrozić jajka, a jeśli trzymasz je w koszyku, trzymaj je do 3-5 tygodni po zakupie.

Ryba

Jeśli zamrozisz łososia, możesz go przechowywać przez 2-3 miesiące, a nieotwarty łosoś w opakowaniu wytrzyma w lodówce dzień lub dwa.


Zapraszamy do przeczytania innych wpisów na temat Zdrowego stylu życia.

źródło: theorganicwellness.com


Wpisy mają na celu jedynie przedstawienie pewnego schematu. Proszę zwracać uwagę na źródło i indywidualnie rozpatrywać rzetelność informacji. Wszelkie działania oraz decyzje należy konsultować osobiście z własnym lekarzem lub duchownym. Nie ponosimy odpowiedzialności za poczynione przez czytelników kroki.

1 thought on “Data ważności – Oto dlaczego lepiej kurczowo się jej nie trzymać”

  1. „W większości przypadków jest dobre do tygodnia po upływie terminu, ale zaleca się je powąchać przed wypiciem, a jeśli pachnie kwaśne, wyrzucić.”

    Zepsute mleko UHT nie pachnie kwaśno, ponieważ ono się nie kwasi lecz po prostu gnije. Zepsute mleko UHT po prostu śmierdzi ohydnym smrodem. To samo jest z mlekiem pasteryzowanym w temp 74 st. Ono się nie może skwasić, bo tam bakterie kwasu mlekowego zostały zabite. Nawet jeżeli przyjmuje konsystencje kwaśnego mleka, to nie jest to kwaśne mleko, tylko mleko zepsute.

    Weryfikujcie jakoś to, co piszecie, bo wprowadzacie ludzi w błąd.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.