Czosnek – sprawdź, co się stanie, gdy zaczniesz go jeść codziennie rano


Powiązane artykuły:
loading...
loading...

Jednym z najpowszechniej używanych składników w każdej kuchni na świecie jest czosnek.

Swoją popularność zdobył dzięki niepowtarzalnemu smakowi i aromatowi. Dodaje się go niemal do każdego dania i na dodatek ma mnóstwo niesamowitych właściwości zdrowotnych.

Jedzenie surowego czosnku może pomóc Tobie w leczeniu wielu schorzeń. Nawet lekarze polecają by się nim wspierać. Istnieją różne choroby, w których czosnek ma swoje zastosowanie. Wymienię tylko kilka najczęstszych. Są to:

  • nadciśnienie tętnicze
  • podwyższony tzw. zły cholesterol, LDL
  • choroba wieńcowa
  • miażdżyca (profilaktyka zawału serca i udaru mózgu)

Inne fantastyczne i naturalne metody leczenia nadciśnienia znajdziesz tutaj. Natomiast o temacie choroby wieńcowej i miażdżycy kilka leczniczych i profilaktycznych metod poczytasz w tym miejscu.

Wystarczy jeden ząbek czosnku dziennie, żeby problemy typu – alergia, biegunka podróżnych, przeziębienie, grypa, ukąszenia owadów czy zakażenia grzybicze – zaczęły ustępować. Ponadto jest pomocny również przy innych schorzeniach, np. zapalenie stawów, cukrzyca czy przerost prostaty.

Domowe i naturalne sposoby na leczenie cukrzycy – przeczytaj tutaj. Zapalenie stawów jako choroba również uleczalna jest również tematem kilku wpisów – link.

Czosnek jest świetnym immunomodulatorem – działa na wzmocnienie odporności i wpływa oczyszczająco na cały organizm. A jeśli połączysz go z cebulą i imbirem – możesz złagodzić efekty uboczne chemioterapii.

Stary jak świat, szybki i łatwy sposób na wzmocnienie odpornościlink.

Czosnek – jak używać na zdrowie?

Najlepiej działa, jeżeli spożywa się go na surowo. Jego aktywny składnik – allicyna – traci swoje właściwości przy obróbce termicznej. Należy zmiażdżyć i pokroić ząbki, a następnie pozostawić w takim stanie na 15 minut.

W ten sposób związki zawarte w czosnku łączą się i zwiększają jego biodostępność, czyli lepiej się wchłaniają i działają na Nasz organizm. Dlatego najlepiej jest go spożywać na pusty żołądek (na czczo lub 4 godziny po ostatnim posiłku), ponieważ wtedy najłatwiej wchłaniają się wszystkie związki odżywcze.


O czym jeszcze piszą:
loading...
loading...

Surowy czosnek z miodem.

Posiekaj 2-3 ząbki czosnku i zmieszaj z łyżeczką miodu. Spożywaj taką miksturę każdego dnia, aż zaczniesz czuć się bardziej energiczny i zdrowszy.

Czosnkowy eliksir na grypę.

Jeżeli Twoja skóra i oczy są wrażliwe – lepiej załóż okulary ochronne na czas przygotowywania tego eliksiru.

Składniki:

  • pół cebuli (pokrojonej)
  • 5 ząbków czosnku (pokrojonych)
  • 2 czerwone papryczki chilli (pokrojone)
  • 1 łyżeczka pokrojonego imbiru
  • 1 cytryna – wycisnąć sok
  • ocet jabłkowy ze sklepu ze zdrową żywnością

Sposób przyrządzenia:

Potrzebujesz średniej wielkości słoika. Wrzuć cebulę, potem czosnek, a potem papryczki z nasionami (zachowaj kolejność). Wszystko przykryć ma imbir.

Następnie dodaj sok z cytryny i na koniec polej nieco octem jabłkowym.

Upewnij się, że masz przynajmniej 1cm wolnej przestrzeni na górze słoika.

Zamknij porządnie i odstaw w przysłowiowe chłodne, ciemne miejsce. Następnego dnia można zacząć spożywanie. Świetnie radzi sobie z przeziębieniem, grypą i bólem gardła.

Myślę, że warto dodać też sposób, jak pozbyć się zapachu czosnku z buzi. Wymienię te, które znam (uzupełnię, jak mi coś podpowiecie):

  • zjedzenie kilku listków natki pietruszki
  • żucie skórki cytryny lub pomarańczy
  • zjedzenie jabłka
  • pogryzienie ziarna kawy (od Pani Anety)

Dziękuję, że poświęciłeś/-aś czas na przeczytanie tego wpisu. Jeżeli uznasz, że jest przydatny – proszę podziel się z innymi, dodaj komentarz lub wesprzyj moją pracę w inny sposób. Polub stronę Warsztatu dobrego słowa na FB.

Jestem bardzo wdzięczny za każdą pomoc, która to motywuje mnie do dalszego działania w szerzeniu ciekawych sposobów na radzenie sobie w życiu. 🙂

źródło

Dodaj w komentarzu na dole swoje przemyślenia i pytania. Znajdziesz tam również listę podobnych wpisów.
Polub nas i udostępnij na Facebooku, Twitterze, Pinterest i Google+.

Inne artykuły wybrane dla Ciebie:
loading...

14 przemyśleń nt. „Czosnek – sprawdź, co się stanie, gdy zaczniesz go jeść codziennie rano”

  1. Nieprawda że mikstura z czosnku leczy grypę przeziębienia i ból gardła. Na mnie to nie zadziałało ani ciut ciut. Miażdżyca i cholesterol to się zgodzę ale bakterii i wirusów to nie rusza ani na milimetr.
    I ważna informacja, to musi być czosnek z uprawy organicznej a nie taki uprawiany na nawozach, lub co gorsza tzw czosnek słoniowy popularny obecnie w sprzedaży (jest większy od zwykłego i ma mniej wartości).

    1. Zalezy na kogo droga Pani i zalezy to rowniez od stopnia zaawansowania choroby.
      Ilosc zjedzonych antybiotykow w zyciu tez ma na to wplyw.

  2. Radzę uważać z tym na czczo przy chorobie wrzodowej 😉
    Ponadto wygłaszanie herezji typu
    „na mnie nie działa więc wcale nie jest antybakteryjny itd”
    jest dość niemądre.
    Czosnek MA właściwości antybiotyczne, a to że na kogoś tam nie zadziałał nie przekreśla tego faktu…może za mała i nierozłożona dawka, za krótki czas brania albo jakiś hardy szczep.

  3. Zgadzam sie z korzysciami stosowania czosnku Ale niestety pozostaje przykry zapach i to mnie wstrzymuje przed jego jedzeniem

    1. Natka z pietruszki usunie ,ale ja znam włoski sposób na usunięcie zapachu czosnku : gryżć 2-3 ziarenka kawy i można iść na randkę z całowaniem -wypróbujcie i podajcie dalej.

  4. Oczywiście że hardy szczep (a raczej szczepy). Przecież z czymś banalnym nie zawracałby sobie człowiek głowy ani nie ”leczył” bo po co? Na schorzenia bakteryjne (poważne -bo o nich mówię nie o jakichś pierdołkach, które organizm zwalcza sam) czosnek nie działa i to jest potwierdzone nie tylko przeze mnie ale przez wielu pacjentów z którymi zetknęłam się na różnych oddziałach szpitalnych przez jakie się przewinęłam chcąc nie chcąc. Ludzie z obniżoną odpornością mający właśnie harde szczepy mogą sobie proszę pana czosnek jeść jeść i jeść i nie gwarantuję panu że nie da to im nic-(poza podczyszczeniem naczyń) ale bakterii to nie rusza. One prą swoim tempem i jeśli nie zatrzyma się ich prawdziwym lekiem (tak antybiotykiem-niestety tylko to jest dla nich trucizną, przy okazji dla człowieka także ale gdy ma się jako alternatywę sepsę lub coś w tym stylu, wybiera się mniejsze zło) to choroba rozwija się bardzo szybko-wiem to po sobie i nie tylko po sobie. Ja czosnku zjadałam i zjadam masowo dużo więc dawka z pewnością nie była za mała. Po prostu on nie ma takich działań. Owszem przy leciutkich infekcyjkach może pomóc (i przy dobrym stanie odporności-to najważniejsze) ale nie poprzez własności bakteriobójcze a poprzez pobudzenie układu immunologicznego. Proszę spróbować leczyć zapalenie płuc lub nerek lub wsierdzia czosnkiem …(albo ropne zapalenie zatok czy ”zwykłą anginę ropną” u osoby np z Hiv lub obniżoną odpornością z innego powodu) a zobaczą panowie wtedy najpełniej czy on działa czy też nie. Można łatwo się przekonać. Bo cała reszta gadania to nie poparte żadnym dowodem snucie opowieści .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge