czarnuszka, zdrowie, na zdrowie, właściwości czarnuszki

Czarnuszka – 10 powodów, dla których naprawdę powinieneś jeść czarnuszkę

Jest wiele roślin i ziół o wielu cudownych właściwościach, których używamy dla zdrowia i dobrego samopoczucie. Jedną z nich jest czarnuszka (Nigella sativa). Jest tak korzystna dla naszego zdrowia,  że mówi się jakoby czarnuszka była lekiem na wszystko prócz śmierci.

Leczy praktycznie wszystko

10 sposobów jak czarnuszka może pomóc się uleczyć i odzyskać wigor

1.  Najbardziej szokujące było udowodnienie, że potrafi zmniejszyć komórki raka płuc o 89%. Głównie dlatego w „The Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine” nazwano czarnuszkę ziołem czyniącym cuda.

2. Była przez tysiące lat używana w medycynie chińskiej, Ajuwerdzie, Unani i medycynie arabskiej. Nigdy nie przynosi skutków ubocznych, za to zawiera bardzo ważne składniki odżywcze. Jest bardzo silnym antyoksydantem, dlatego warto jeść ziarna czarnuszki lub mieć w domu olej wysokiej jakości z tej rośliny. Królowa Nefertiti w Egipcie używała czarnuszki a olej kazała zostawić sobie w grobowcu na następne życie.

3. Ziołolecznictwo jest pod tym względem sprawdzone i prawdziwe. Istnieje ponad 458 opublikowanych badań na temat czarnuszki. Potwierdzają one to, co kultury środkowo-wschodnia i północno-afrykańska wiedzą od tysięcy lat na temat cudownych mocy czarnuszki.

4. Nie ma drugiej takiej rośliny. Kompozycja czarnuszki jest różnorodna – od aminokwasów, białek, węglowodanów, zdrowych tłuszczów po saponinę, alkaloidy i inne składniki chemiczne, wspierające procesy uzdrawiania w ciele. Cztery podstawowe tłuszcze zawarte w nasionach mają zdumiewające właściwości antyoksydacyjne. Ponad 100 związków chemicznych naturalnie zawartych w czarnuszce wciąż nie zostało rozpoznanych.

5. Do zalet czarnuszki dochodzi fakt, że zawartość oleju z czarnuszki może zmniejszyć nowotwór o 50% i dodatkowo zwiększyć wzrost komórek szpiku w zdrowej kości o 250%.

10 sposobów jak czarnuszka może pomóc się uleczyć i odzyskać wigor

6. Fitosterol zawarty w czarnuszce wspiera produkcję zdrowych hormonów w ciele, a także prowitaminy D. Czarnuszka pomaga także w produkcji kwasu żółciowego, który zaś zapobiega zaburzeniom hormonalnym, spadkom odporności i chorobom krążenia.

7. Dr. Gary Null mówi, że za każdym razem, gdy spożywasz czarnuszkę, wzmacniasz swój układ odpornościowy i produkujesz więcej białych krwinek, które walczą z pojawiającymi się niechcianymi komórkami w twoim ciele.

8. Jeden z najgorszych rodzajów nowotworów i najtrudniejszych do leczenia to nowotwór trzustki. Według badania prowadzonego w Kimmel Cancer Centre w Filadelfii czarnuszka zmniejsza komórki raka trzustki o 80%.

9. Dzięki bogatej zawartości kwasów omega 6 i 9 oraz fitosteroli, czarnuszka poprawia elastyczność ścian naczyniowych, zmniejsza kruchość i przepuszczalność naczyń włosowatych, zapobiega zakrzepom, obniża ciśnienie krwi. Innymi słowy, czarnuszka jest cudowna dla twojego serca.

10. Świetnie chroni przed bakteriami odpornymi na antybiotyki. Uniwersytet Dhaka w Bangladeszu także poinformował, że czarnuszka zwalcza choroby lepiej niż wiele farmaceutyków


Dziękujemy za przeczytanie. Wiele innych Naturalnych sposobów na zdrowie można znaleźć u Nas -> pod tym linkiem. 🙂

źródło: naturalsociety.com


loading...
Wpisy mają na celu jedynie przedstawienie pewnego schematu. Proszę zwracać uwagę na źródło i indywidualnie rozpatrywać rzetelność informacji. Wszelkie działania oraz decyzje należy konsultować osobiście z własnym lekarzem lub duchownym. Nie ponosimy odpowiedzialności za poczynione przez czytelników kroki.

6 thoughts on “Czarnuszka – 10 powodów, dla których naprawdę powinieneś jeść czarnuszkę”

  1. Fitosterol wspiera produkcje zdrowych hormonów w ciele a co z nowotworem zależnym od hormonów gdy należy brać leki blokujące hormony ,Raczej czarnuszka jest niewskazana, Tak jest z każdą rośliną może pomóc i zaszkodzić

    1. Jest pare rodzajow torbiela jajnika .Nalezy okreslic do jakiej grupy nalezy torbiel u pani zeby wiedziec co panią z niego wyleczy

    1. Zgadza se pani Aniu . Kwasy omega 6 w duzej ilosci wystepują np w olejach rafiniwanych do ktorych nas sie namawia jakoby byly one jedynie sluszne i zdrowe natomiast w rzeczywistosci nieporownywalnie zdrowszym tluszczem sa tluszcze zwierzęce i wcale a wcale nie wywolują one szkodlwiego cholesterlu ani miazdzycy poniewaz za nadmiar produkcji cholesterolu odpowieda wątrona ktora zaczyna go nadplanowo wytwarzac przy naduzywaniu w diecie weglowadanow a miazdzyca zaczyna sie wtedy gdy we krwi znajduje sie wapn ktory sie nie wchłania a krąząc zatyka zyly i dopiero potem na tych blaszkach wapniowych moze sie osadzic czasteczka chlesterolu ale nie jest ona bezposrednią przyczyną miazdzycy gdyz m in cholesterol to substancja naprawcza dla zył (a ma tez inne funkcje b wazne dla organizmu)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.