tłuszcze, dieta, zdrowie, zdrowy styl życia, cukier, przemysł cukrowy

Jak przemysł cukrowy sprawił byśmy znienawidzili tłuszcze – nieuczciwie!

Jak przemysł cukrowy sprawił byśmy znienawidzili tłuszcze – nieuczciwie!

Oszustwo skłoniło ludzi do jedzenia przez dziesiątki lat większej ilości cukru i odtłuszczonej żywności.

Niedawno ujawnione dokumenty historyczne pozwoliły odkryć, że przemysł cukrowy zapłacił naukowcom w latach 60. za zbagatelizowanie związku pomiędzy spożywaniem cukru a chorobami serca oraz rozpowszechnianie kłamstwa jakoby tłuszcz był przyczyną owych chorób, a nie cukier.

JAMA Internal Medicine opublikowało analizę dokumentów, które zostały odkryte we wrześniu przez badacza z Uniwersytetu w Kalifornii.
W papierach znajdowały się informacje o tym, że przez 5 dekad badań nad rolą odżywiania i jego wpływu na choroby serca, fakty na ten temat były oszukiwane oraz ukrywane przez przemysł cukrowy.

Fakty te są do dziś zawarte w wielu dietach i regulacjach dotyczących odżywiania.

Stanton Glantz, profesor medycyny Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco i autor nowej gazety JAMA, powiedział:

„Mieli możliwość zakłócić jakąkolwiek dyskusję na temat cukru na dziesiątki lat.”

Jak przemysł cukrowy sprawił byśmy znienawidzili tłuszcze – nieuczciwie!

Jak oni to osiągnęli ?

 Grupa o nazwie „Sugar Association” w 1964 roku dyskutowała nad kampanią, mającą na celu wziąć pod uwagę negatywny stosunek ludzi wobec cukru, który pojawi się po tym jak badania wykażą jego wpływ na choroby serca.

Następnego roku, ta sama grupa zaakceptowała „Projekt 226”, który zakładał zapłacenie naukowcom z Harwardu sumy o wartości 48.900 dolarów. Mieli stworzyć artykuł naukowy, który tak naprawdę był monitorowany i selekcjonowany przez dyrektorów grupy „Sugar Association”.

„Sugar Association” zapłaciło więc za opublikowanie badań, w których mowa była o związku tłuszczów nasyconych z chorobami serca. A także za zatajenie faktu, że to cukier powoduje owe choroby.

W całej tej publikacji z 1967 roku wynika, że „nie ma wątpliwości”, że aby zapobiec chorobom serca należy obniżyć cholesterol i spożywanie tłuszczów nasyconych. Tymczasem wpływ cukru został kompletnie pominięty.

Kiedy New England Journal of Medicine opublikowało swój raport, przekupstwo i rola przemysłu cukrowego wciąż nie zostały ujawnione. Gazeta po prostu nigdy nie zapytała o szczegóły i aż do roku 1984 nie żądała formalnych wyjaśnień.

Nie ma komu się dziś wstydzić

Nikt, kto w tamtejszym czasie pracował nad dokumentacją, już nie żyje.

Jednak jeden z naukowców opłacanych przez przemysł cukrowy, Mark Hegsted, został dyrektorem działu żywienia w Departamencie Rolnictwa w Stanach. Tam miał znaczącą rolę i wpływ na doradzenie lekarzom sposobu odżywiania, który oni przekażą swoim pacjentom.

W 1977 roku, Hegsted pomagał w stworzeniu dokumentów-przewodników żywieniowych, które trafiły w ręce rządu amerykańskiego. Te przewodniki wskazywały, że tłuszcz to dietetyczne zło, podczas gdy cukier był przedstawiony jako puste kalorie, wywołujące najwyżej ubytki w zębach.

Inny z tych autorów to naukowiec Frederick J. Stare. Był on przewodniczącym departamentu żywienia na Harwardzie.

Jak przemysł cukrowy sprawił byśmy znienawidzili tłuszcze – nieuczciwie!

Nieobiektywna nauka wciąż idzie do przodu

Rządzący przemysłem wciąż używają swojej siły do kształtowania sposobu żywienia ludzi, ich przekonań na temat odżywiania.

Na przykład, Coca-Cola wydała miliony dolarów na badania, zaprzeczające, aby ilość cukru wpływała na otyłość.

W czerwcu, The Associated Press, ujawniło, że fabryki słodyczy opłacały badania opowiadające się za tym, że ten, kto je cukierki waży mniej niż ten, kto ich nie je.

Z dzisiejszą wiedzą, badania te są absurdalne i śmieszne, ale to nie powstrzymuje korporacji od próby zastąpienia faktów fikcją w umysłach konsumentów.


Inne wpisy na temat Zdrowego stylu życia można znaleźć -> tutaj.

źródło: naturalsociety.com

zdjęcie: Brooke Lark


Wpisy mają na celu jedynie przedstawienie pewnego schematu. Proszę zwracać uwagę na źródło i indywidualnie rozpatrywać rzetelność informacji. Wszelkie działania oraz decyzje należy konsultować osobiście z własnym lekarzem lub duchownym. Nie ponosimy odpowiedzialności za poczynione przez czytelników kroki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.