Profilaktyka raka – Cukier rafinowany nie tylko odżywia komórki rakowe, lecz także je produkuje.


Powiązane artykuły:
loading...
loading...

Wysokie spożycie cukru zawsze miało silny związek z rozwojem nowotworu u pacjentów. Jednakże ostatnie badania wskazują, że dieta obfita w cukier rafinowany może także powodować chorobę. A zatem profilaktyka raka powinna opierać się głównie właśnie na eliminacji największego szkodnika, jakim jest cukier rafinowany.

Jak cukier „karmi” komórki rakowe?

Komórki rakowe mają około 10-12 krotnie większe zużycie cukru w stosunku do komórek zdrowych. PET (pozytronowa tomografia emisyjna) jest jednym z najlepszych badań umożliwiających pomiar wzrostu raka. Otto Warburg, niemiecki laureat nobla w dzieninie medycyny z 1931 roku, rozwinął hipotezę, że komórki nowotworowe posiadają inny metabolizm w porównaniu ze zdrowymi, co oznacza, że wykazują zwiększoną glikolizę.

Jak cukier rafinowany wpływa na powstawanie komórek rakowych

W latach 2013-2014 Journal of Clinic Investigation opublikował wyniki badań in vitro, które analizowały zwiększoną podaż cukru i zjawisko onkogenezy. Wyniki ukazywały wzajemną korelację między spożyciem cukru, a wczesnymi fazami powstawania komórek rakowych.

Ponadto, badania nad cukrem z 1985 roku, pokazały, że duże spożycie cukru predysponuje do rozwoju raka. Badania prospektywne, opublikowane w 2006 roku odkryły, że pokarmy z dużą zawartością cukru mają związek ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia raka trzustki. Inne badania ukazały podobne wyniki u pacjentów z rakiem piersi.

cukier rafinowany cukier biała śmierć

Jednym z najistotniejszych mechanizmów, w którym rak powstaje przez cukier jest zaburzenie mitochondrialne. Cukier spala się inaczej niż tłuszcz, generując wolne rodniki. Gdy uszkodzą one mitochondria, jądrowe DNA i błona komórkowa także są naruszone, co prowadzi do uposledzenia produkcji białek.

Rak powodowany jest replikacją genetycznie zmutowanych komórek. Mitoza jest środkiem, za pomoca którego komóki dzielą się, a tkanka może wzrastać. Gdy proces apoptozy (śmierci komórkowej) zaczyna być zaburzony, pojawia się rak.

Otyłość i przewlekłe przejadanie się mają dodatnią korelację i są przyczyną wzrostu i rozwoju komórek nowotworowych. Według Canadian Cancer Society, otyłość może powodować zmiany hormonalne (hormonów płciowych i insuliny), co zwiększa ryzyko rozwoju raka piersi, okrężnicy lub macicy.

Już wcześniej pisaliśmy ciekawy artykuł o tym jak profilaktyka raka może być skoncentrowana na ograniczeniu cukru – tutaj przeczytasz go raz jeszcze.


O czym jeszcze piszą:
loading...
loading...

profilaktyka raka – Nie rezygnuj z owoców

Badania uwzględniają, jak cukier rafinowany różni się od tego występującego naturalnieCukier rafinowany zawierają cukier stołowy i syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, które są wchłaniane przez organizm podczas spożywania przetworzonej żywności, napojów gazowanych, pieczonych deserów. Naturalnie występujące cukry w owocach są uważane za mniej szkodliwe, niezależnie od ich indeksu glikemicznego.

Dr Tony Jimenez zakłada, że cukier pochodzenia organicznego może nie przyczyniać się do wzrostu komórek rakowych w taki sam sposób, jak robi to cukier rafinowany, ponieważ komórki ludzkiego organizmu wchłaniają molekuły lewoskrętne, które pojawiają się w owocach i warzywach, podczas gdy komórki rakowe moga absorbować tylko prawoskrętne cząsteczki, które pochodzą z cukru rafinowanego.

Polecam również inne sposoby w ciekawym temacie, jakim jest profilaktyka raka oraz innych częstych chorób, np. profilaktyka choroby wieńcowej, zawału serca lub chorób nerek:

  1. Lek na raka – mikstura, która zabija nowotwór od środka i rozprawi się nawet z najcięższą chorobą
  2. Profilaktyka raka jelita grubego – naturalne sposoby
  3. Miażdżyca, choroba wieńcowa i nadciśnienie (+ powikłania: zawał serca, udar mózgu) – profilaktyka i naturalne sposoby leczenia
  4. Przepis na zdrowy sok, który zapobiega powstawaniu raka i chorób nerek
  5. Pieprz cayenne – przyprawa, która niszczy raka, leczy zawał serca, reguluje jelita i nie tylko
  6. Mikstura na raka, cholesterol, trójglicerydy, grypę, przeziębienie i 10 innych chorób
profilaktyka raka – Co powinieneś zrobić?

Cukier rafinowany został połączony z wieloma problemami zdrowotnymi, włączając w to cukrzycę, choroby serca, udar, bezruch, podwyższony poziom trójglicerydów i nadciśnienie. Wyeliminowanie cukru rafinowanego z napojów gazowanych i przetworzonego jedzenia to dobry początek, by obniżyć ryzyko wzrostu komórek rakowych, a także innych wspomnianych stanów chorobowych.

Spożywaj dzienną zalecaną porcję owoców i warzyw. Upewnij się, że przyjmujesz wystarczającą ilość błonnika, żelaza i białka w swojej diecie. Nie pij soków owocowych z dodatkiem cukru. Używaj naturalnych źródeł słodkiego smaku, takich jak miód czy stewia. Unikaj syropu kukurydzianego i słodzików np. Aspartamu.

Zalecane spożycie cukru: dla kobiet, nie więcej niż 6 łyżeczek (25 gram) cukru na dzień. Dla mężczyzn, nie więcej niż 9 łyżeczek (37 gram) dziennie. To odpowiednio 100 kcal dla kobiet i 150 kcal dla mężczyzn. Większość ludzi w Ameryce konsumuje prawie dwa razy tyle – około 22 łyżeczek na dzień.

Ukryte cukry: fruktoza, laktoza, sacharoza, maltoza, glukoza i dekstroza są różnymi formami cukru, który możesz znaleźć na etykietach kupowanych przez siebie produktów.

Inne naturalne cukry: melasa, syrop z agawy, miód i syrop klonowycukrami naturalnymi. Zawierają antyoksydanty, które chronią organizm przed rakiem. Ale spożywaj je w umiarkowanych ilościach, ponieważ zawierają taką samą ilość kalorii jak inne substancje słodzące

Zapraszam także do obejrzenia poniższego filmu:


Dodaj w komentarzu na dole swoje przemyślenia i pytania. Znajdziesz tam również listę podobnych wpisów.
Polub nas i udostępnij na Facebooku, Twitterze, Pinterest i Google+.

Inne artykuły wybrane dla Ciebie:
loading...

2 przemyślenia nt. „Profilaktyka raka – Cukier rafinowany nie tylko odżywia komórki rakowe, lecz także je produkuje.”

  1. „ponieważ komórki ludzkiego organizmu wchłaniają molekuły lewoskrętne, które pojawiają się w owocach i warzywach, podczas gdy komórki rakowe moga absorbować tylko prawoskrętne cząsteczki, które pochodzą z cukru rafinowanego.”
    To ten cukier jest rafinowany czy przerabiany?Rafinowany znaczy oczyszczany a nie przerabiany.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge