manuka, kurkuma, zdrowie, chrupki, przepis

Prosty przepis na zdrowe chrupki z kurkumy i miodu Manuka!

Szybka i wygodna przekąska, która w dodatku poprawia zdrowie to wyzwanie w dzisiejszym tempie życia. Mamy jednak na to sposób – przepis na proste i jednocześnie zdrowe chrupki z kurkumy i miodu Manuka.

Dzięki temu łatwemu przepisowi nigdy nie będziesz musiał w zgiełku pracy ratować się przetworzonymi produktami. Ponieważ przepis wymaga tylko 2 składników – łatwo go wykonasz i zawsze będziesz miał swoją domową przekąskę pod ręką!

Kurkuma i jej właściwości

Jeśli chodzi o sprawdzone i prawdziwe pożywienie – kurkuma to najlepszy suplement na świecie! Ta złota przyprawa zawiera silny składnik zwany kurkuminą, znaną ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Kurkuma jest szczególnie wskazana osobom cierpiącym na bóle artretyczne.

Zapalenie a inne choroby

Naukowcy powiązali przewlekłe stany zapalne z zachorowaniami na bóle stawów, sztywność mięśni, choroby serca, nowotwory, chorobę Alzheimera.

Badania wskazały nawet, że kurkuma jest tak samo skuteczna jak niektóre leki przeciwzapalne, czasem jest nawet bardziej skuteczna! W badaniu opublikowanym w 2009 roku w Przeglądzie Medycyny Alternatywnej (Alternative Medicine Review) naukowcy zaobserwowali wpływ właściwości przeciwzapalnych kurkuminy:

„W oparciu o wczesną hodowlę komórek i badania na zwierzętach, próby kliniczne wskazują, że kurkumina może mieć potencjał jako środek terapeutyczny w chorobach takich jak: zapalenia jelita, trzustki, stawów, przedniego odcinka błony naczyniowej oka; również na niektóre rodzaje nowotworów.”

Korzyści zdrowotne miodu Manuka

W badaniu opublikowanym w 2016 roku w „Frontiers of Microbiology” autorzy napisali”

„Badania nad właściwościami leczniczymi miodu przechodzą znaczny renesans.” Stwierdzili jednocześnie, że terapeutyczny miód Manuka to już nie tylko alternatywa.

W innym badaniu z 2011 roku opublikowanym w Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, badano właściwości przeciwbakteryjne i antybakteryjne miodu. W odniesieniu do miodu Manuka naukowcy byli zdziwieni jego skutecznością w porównaniu z innymi odmianami miodu.

„Miód Manuka wykazuje znaczące działanie przeciwbakteryjne nawet wtedy, gdy aktywność (enzymatyczna) nadtlenku wodoru jest zablokowana. Jego mechanizm może być związany z niskim pH miodu i wysoką zawartością cukru (wysoka osmolarność), co jest zaś wystarczające do powstrzymywania wzrostu drobnoustrojów.

Inne zalety surowego miodu Manuka

  • Zapobieganie nowotworom
  • obniżenie cholesterolu
  • zmniejszenie stanu zapalnego
  • leczenie cukrzycy
  • leczenie infekcji uszu, zatok
  • leczenie problemów żołądkowo-jelitowych

Przepis na chrupki z kurkumy i miodu Manuka

Wszystkie te korzyści w zaledwie dwóch składnikach!

Potrzebujesz jedynie:

  • papier do pieczenia
  • miska
  • 1/3 szklanki mielonej kurkumy
  • 3 łyżki surowego miodu Manuka

opcja: możesz zastąpić miód Manuka naszym polskim ekologicznym miodem – najlepiej prosto z pasieki. Jeśli zaś nie możesz jeść miodu – świetnie zadziała także olej kokosowy!

Przygotowanie chrupków z kurkumy

Wymieszaj składniki w misce do konsystencji masła orzechowego.
Zroluj niewielkie chrupki z ciasta z kurkumy i miodu i rozłóż je na papierze do pieczenia tak, by móc schować je do zamrażarki na 2 godziny. Później możesz przełożyć je do pudełka i trzymać w lodówce!

Smacznego! 🙂


Inne Przepisy na Zdrowe Odżywianie znajdą Państwo -> tutaj.

źródło: healthy-holistic-living.com


loading...
loading...

Wpisy mają na celu jedynie przedstawienie pewnego schematu. Proszę zwracać uwagę na źródło i indywidualnie rozpatrywać rzetelność informacji. Wszelkie działania oraz decyzje należy konsultować osobiście z własnym lekarzem lub duchownym. Nie ponosimy odpowiedzialności za poczynione przez czytelników kroki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.