Znasz fenomen, jaki kryje w sobie Aronia? (właściwości i przepisy)


loading...

Aronia to nasze bogactwo jedno z głównych źródeł antocyjanów, fenolokwasów, garbników, pektyn, witamin C i P oraz całej masy soli mineralnych, takich jak wapń, magnez, fosfor czy żelazo.

Kilkuletnie badania naukowe prowadzone przez naukowców z Polskiej Akademii Pomorskiej oraz Kliniki Kardiologii AM w Warszawie wskazują na to, że wywar z owoców aronii może zostać remedium na unormowanie ciśnienia krwi oraz zmniejszenie stanów zapalnych niewielkich naczyń krwionośnych.

Stąd też jej spożywanie zaleca się w profilaktyce i leczeniu nadciśnienia tętniczego, kataru żołądka, arteriosklerozie oraz żylaków odbytu. Może być również wartościowym uzupełnieniem diety diabetyków oraz swego rodzaju katalizatorem dla osób spędzających sporą ilość czasu przed komputerem.

Aronia – pochodzenie

Pochodzenie aronii sięga XVII i XVIII wieku, kiedy to jej pierwsze gatunki odkryto na terenie Stanów Zjednoczonych i Kanady. Do Europy trafiła nieco później, jako eksponat do ogrodów botanicznych. W klimacie polskim odnalazła się fantastycznie. Dopieszczana przez swoich hodowców, choć nie jest rośliną wymagającą, zwykle odpłaca obfitym plonem.

Z owoców aronii można przygotować soki, dżemy, konfitury, marmolady, przeciery. Sok z aronii może być używany do barwienia innych soków. Bardzo cennym surowcem jest susz z owoców. Po zalaniu wrzątkiem daje napar o pięknym rubinowym kolorze, co świadczy o zachowaniu aktywnej witaminy P. Dzięki dużej zawartości antocyjanów sok z aronii może zastąpić w przemyśle spożywczym barwniki sztuczne. Rozcieńczony 100 razy ma jeszcze intensywnie różową barwę.

Niewielką wadą aronii jest to, że jej świeżo zerwane owoce posiadają cierpki posmak wynikający z zawartości garbników, jeśli jednak zje się je po kilku dniach lub przemrozi w lodówce nieprzyjemny posmak ginie i jest wręcz niezauważalny.

Aronia – Przydatne przepisy

SOKI

Najprostszym i najszybszym sposobem przygotowania obfitego w witaminy soku aroniowego jest jego sporządzenie w sokowniku. Aromat soku można wzbogacić dodając do niego sok z jarząbu słodkiego-jadalnego lub innych owoców np. słodkiej odmiany jabłek.


loading...

KONFITURY

1 kg aronii należy uzupełnić 40-50 dkg cukru (lub jego zdrowszego odpowiednika). Smak wzbogaca dodanie jabłek w skali 1 kg aronii i 0,5 kg jabłek. Dżem należy podgrzać, nieprzerwalnie mieszając, a następnie umieścić w gorących sterylizowanych słojach. Dla ulepszenia smaku można zastosować sok z cytryny, czarnej porzeczki lub kwaśnych odmian jabłek typu antonówka.

OWOCE KONSERWOWANE NA GORĄCO

Owoce aronii wsypane do cedzaka należy zanurzyć na 2 minuty we wrzącej wodzie. Następnie przełożyć je do misy i zasypać cukrem w proporcji 0,5 kg cukru na 1 kg owoców. Owoce z cukrem należy podgrzać do temperatury 90 °C, nieustannie mieszając i natychmiast przelać do gorących, suchych słoików, które później należy hermetycznie domknąć. Przy dobrych wiatrach konserwacja 2 kg owoców powinna zająć od 10 do 15 minut.

PRZECIER

 Owoce należy przetrzeć z cukrem, stosując skalę 1kg : 1kg. Aromat przecieru urozmaici dodanie jabłek w skali 3 kg aronii i 1 kg jabłek. Przecier należy podgrzać do temperatury 60-70 °C, bezustannie mieszając, a następnie umieścić w gorących sterylizowanych słojach lub puszkach, jeśli rozmach produkcji ma skalę przemysłową.

Zastosowań jest wiele, wystarczy dobre źródło pozyskania owoców, szczypta chęci i niewielki nakład pracy, a wytwory naszej produkcji będą łakomym kąskiem dla domowników i nie tylko.


Cóż, bez dwóch zdań aronia jest zdrowa, a poznajemy ją coraz lepiej. 🙂

Przejrzyj również inne wpisy Warsztatu na temat Zdrowego stylu życia.

źródła:


Wpisy mają na celu jedynie przedstawienie pewnego schematu. Proszę zwracać uwagę na źródło i indywidualnie rozpatrywać rzetelność informacji. Wszelkie działania oraz decyzje należy konsultować osobiście z własnym lekarzem lub duchownym. Nie ponosimy odpowiedzialności za poczynione przez czytelników kroki.
loading...

2 thoughts on “Znasz fenomen, jaki kryje w sobie Aronia? (właściwości i przepisy)”

  1. Liczne badania, zaawansowana ekstrakcja i precyzyjna analiza laboratoryjna, każdej partii  czyni Nasz Olejek, jednym z najlepszych CBD świecie! Zastosowanie najnowszej technologi ekstrakcji nadkrytycznej CO2 dzięki temu olejek CBD jest najczystszym produktem tego typu na rynku,a jego skład i proporcje nadają mu unikalnych właściwości.Olejek zachowuje wszystkie właściwości i całe bogactwo lecznicze https://konopiafarmacja.pl/wyroby-z-konopii/17-konopny-ekstrakt-cbd-6.html

  2. Aronia, acerola, owoce dzikiej róży czy rokitnik to najlepsze naturalne źródła witaminy C. Kupuje na przykład konopny syrop z rokitnikiem, kupuje w konopnej farmacji Poznań i bardzo dobrze podnosi odporność 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge